Бившият футболист и изпълнителен директор на ЦСКА Георги Илиев-Майкъла коментира пред „Тема Спорт“ представянето на тима и негативните резултати през октомври.

Бизнесменът посочи играчите като основната причина за слабата продукция, като сподели мнението си за изминалата лятна и предстоящата зимна селекция в Борисовата градина.

Г-н Илиев, какво е мнението ви за представянето на ЦСКА в последно време?
– В последните седмици ЦСКА понижи значително нивото на своята игра. Тимът не се представи добре и логично последваха негативни резултати. Реално погледнато обаче няма как да се очаква треньорът Стойчо Младенов за много кратък срок да постигне чудеса. На него му трябва време и доверие. Все пак не той е избирал играчите, с които работи, нито пък е провел тяхната подготовка. Именно футболистите са факторът, който определя какво ще е представянето на отбора. Веднага се започнаха атаки срещу треньора, но той не може да влезе и да играе на терена, когато възпитаниците му се представят под нивото си. Те трябва да разберат в какъв клуб се намират, колко много значи червената фланелка. Взимат редовно своите заплати, всички необходими условия са им осигурени. За мен тези играчи не се раздават на сто процента за ЦСКА. Прост пример е безобразната игра в домакински двубой, от който могат да бъдат спечелени много пари срещу украински отбор, който е с класи под нас. Пропуснахме няколко положения през първото полувреме и след почивката се сгромолясахме.

Какво мислите за твърденията на Стойчо Младенов, че умората е главната причина за негативните резултати на тима?
– Стойчо просто е толерантен към играчите и се чуди как да ги оправдае. Няма как сега да са много уморени, а след една седмица да не са. Глупости! Винаги през годините сме играли в цикъл сряда – събота. Не е сериозно това оправдание, другаде е причината за негативните резултати. Имаме футболисти, близки по класа на тези на Лудогорец. Те получават много шансове, но не ги използват. И треньорът не е виновен за това.

През лятото на „Армията“ бяха привлечени доста играчи. Как бихте оценили представянето им досега?
– Моето мнение е, че бяха взети добри футболисти. Но това е моята гледна точка, много възможно е треньорът да има друга такава. Очаквам да дойде мач, в който някои от тези новодошли футболисти ще се отпушат. Защото изпускаме страшно много голове, които ни костват победи. Създаваме ситуации, но не ги вкарваме. Защо? Това е въпрос на концентрация, нищо повече. Очаквам след Нова година ЦСКА да покаже истинското си лице и да демонстрира много по-добри игри.

Смятате ли, че тимът се нуждае от подсилване през зимата, и ако да – на кои позиции?
– Това е въпрос, на който единствено спортно-техническия щаб има категоричен отговор. Моето мнение е, че един от основните проблеми в състава е липсата на изявен лидер. Човек, който да вдига целия отбор. В ЦСКА винаги е имало такива и те са от фундаментална важност. Като позиции може би най-голяма нужда от подсилване има при крайните защитници. Там няма достатъчно конкуренция, а освен това Турицов и Мазику не се представят на ниво от началото на кампания. Непостоянни са и редуват силни с много слаби мачове. От друга страна в халфовата линия нещата изглеждат добре. Там има няколко отлични футболисти. На пейката своя шанс очакват също качествени играчи. Това е предпоставка за повишаване на общото представяне и по-добри игри в следващите седмици и месеци.

Смятате ли, че Стойчо Младенов ще има пълната власт по време на зимната селекция?
– Ръководството, в лицето основно на Гриша Ганчев, въведе много добра структура, в която всеки да носи отговорност за работата си. Дано Стойчо Младенов има пълната власт. Така трябва да бъде. Разбирам, че там го бутат и англичанина Пардю, който също предлага играчи. Но всички те трябва да минават през Стойчо и той да има решаващата дума. Така е редно. Смятам обаче, че той не трябва да обръща внимание само на трансферния пазар. ЦСКА се нуждае от поглед напред. Нещата в школата не са добре. Там се смениха няколко директори в последните години, а сега дори не съм наясно дали има такъв. Всичко там е много мътно. Има много какво да се подобрява в тази посока и смятам, че Стойчо трябва да обърне голямо внимание на тези процеси.

Има ли шансове ЦСКА да бутне Лудогорец от върха и да стигне до шампионската титла през този сезон?
– Има шансове, да. Но в Разград ще вземат мерки. Освен това Лудогорец не бе в добро състояние сега, но ние изпуснахме мачове, в които победата беше изключително важна. Все пак се надявам, че можем да стигнем до титлата. Ако има човек, който да знае как да взима трите точки във всеки двубой, то това е Стойчо Младенов. Играл съм с него и мога да потвърдя, че това е 1000-процентов професионалист. Трябва да му се даде пълно доверие, а той от своя страна да го заслужи. Защото в ЦСКА и Левски не се чака. Тези отбори за България са като Барселона и Реал Мадрид за Испания. А там никой не ти дава 2-3 годидишен картбланш. Затова имаме още няколко мача до края на полусезона, от които трябва да вземем максимума и през пролетта отборът да показва коренно различно лице.