Манчестър Юнайтед иска да се доближи до Челси и Ливърпул. И затова червените дяволи наеха треньора, който вдъхнови предводителите на двата клуба Томас Тухел и Юрген Клоп. Ралф Рангник ще бъде временно начело на 20-кратните шампиони на Англия до края на сезона, а след това ще получи договор за 2 години като консултант на клуба.

63-годишният специалист е известен като Кръстника на модерния футбол и „Гегенпресинг“ (б.р. – това означава, че отборът, след като загуби притежание, незабавно се опитва да си върне топката, вместо да се прегрупира в защита). Рангник е наставлявал някои от най-добрите треньори в Европа. Тухел, Клоп и Юлиан Нагелсман (Байерн) определят новия мениджър на Юнайтед за свой ментор. А сравненията между стиловете на наставника на Ливърпул и Рангник са доста.

Самият 63-годишен специалист дори използва същата терминология за „хеви метъл футбол“, която е любима на Клоп още от дните му в Борусия Дортмунд. В интервю за Coaches Voice през септември тази година Ралф заяви: „Нашата идея е ясна. Тя е почти абсолютно същата като на моя приятел Юрген Клоп. Нашият футбол е много хеви метъл, рокендрол, а бавните топки са забранени. Само да притежаваш топката не е достатъчно“.

Отборите на Рангник са бързи и агресивни с много подавания напред, но без топката са безмилостни в пресата и гледат бързо да си я върнат. В същото интервю той каза: „Информирал съм нашите играчи в 12 полунощ: „Ще се срещнем на нашата тренровъчна площадка след един час. Ще имаме среща в съблекалнята и след това ще играем 2 по 15 минути. Така те играят в съня си преходен футбол с висока скорост и контра преса“.

Също така има важен акцент върху статичните положения. Рангник отбелязва, че 30% от всички голове идват от подобни ситуации, така че очаквайте голям фокус на Юнайтед в тази област до края на сезона. А по-рядко използваните играчи също ще се почувстват важни.

„Виждаме го като пъзел с петстотин части и нашата роля е да гарантираме, че разполагаме с всяко парче, за да помогнем на всеки играч да се подобри. Ние помагаме на всеки човек в целия клуб да се развива и процъфтява“, каза Рангник през Guardian през 2019-а.

Звездите на Юнайтед трябва да очакват телефонни обаждания късно през нощта, тъй като специалистът продължава да създава идеи за играчите, когато те трябва удобно да се настанят в леглото. И да не участвате в тренировките никога не е опция за германеца. Списъкът на наставляваните от Рангник е много впечатляващ, а той отдавна има желание да управлява във Висшата лига.

Любовта му към футбола се ускорява по време на 1-годишен стаж в университета в Съсекс – по средата на времето, когато изучава английски език и физкултура в Щутгарт. Рангник се вкоренява в английската култура и участва в поне една дузина мачове на аматьорския ФК Саутуик.

„Най-важното нещо за мен беше количеството тренировки, които направихме на терена в Саутуик. Винаги сме се подтиквали един друг, мотивирахме се. Това беше вдъхновяващо за мен“, признава Рангник.

Първият му опит в треньорството идва много по-рано. Когато е на 16, той казва на 10-годишните как да играят и да се усъвършенстват, докато се опитва да подобри режима на футболните тренировки в Щутгарт, въпреки че е просто ученик там. През 1983-а германецът прави първите си стъпки като треньор едва на 25 години – много подобен ход на настоящия наставник на Байерн Юлиан Нагелсман, който прави своя дебют в попрището на 28.

Практическият му подход беше ясен още в първата му роля в родния Виктория Бакнанг, където той забрани пушенето два часа преди началото и спираше бирите в деня на мача, когато не беше впечатлен. Още не беше станал на 40 години, когато започна да изнася лекции на немската публика за играта по телевизионното предаване Das Aktuelle Sportstudiо.

Беше 1997 г. – преди близо четвърт век, когато от устата му се появиха термини като зонално маркиране и организирана преса. Английският футбол започна да се вслушва в това, когато хора като Клоп и Пеп Гуардиола изведоха стила си на игра до върха. А всички тези философски теории бяха внедрени в една кариера, която беше много успешна.

Рангник изведе аматьорския Улм до Втора Бундеслига. След това пое застрашения от изпадане Щутгарт и в рамките на един сезон го изкачи до осмо място в германския елит. След това спечели промоция в Първа Бундеслига с Хановер и завърши като вицешампион с Шалке, грабвайки Купата на Германия в същия период.

Рангник беше от решаващо значение за Хофенхайм, който познаваме днес. Изведе клуба до Втора Бундеслига за първи път в историята му, а освен това стигна до два 1/4-финала в Купата на Германия. След това 63-годишният специалист даде тон на имена като Нагелсман и Хазенхютъл да водят РБ Лайпциг.

А неговите треньорски способности са добре познати в Англия. Той без малко да наследи Сам Алардайс като селекционер на Трите лъва, беше близо до получаване на работата в Челси и Евертън. Рангник също има поглед към по-голямата картина, след като е имал различни футболни роли в Лайпциг и Локомотив Москва. Играчи като Демба Ба и Луис Густаво се превърнаха от неизвестни фигурки до таланти от най-високо ниво, а освен това той в ролята си на директор отвори пътя към големия футбол на Садио Мане (Залцбург) и Тимо Вернер (Лайпциг).

Шефовете на Юнайтед Ед Уудуърд и Джон Мъртоу познават качествата му от първа ръка, след като са работили с него преди. Футболният директор Мъртоу е посещавал Лайпциг на Рангник за няколко срещи. Задачата му да разгледа цялостното качество на отбора, както и познанията за това как функционира трансферният прозорец, са ключови качества, което означава, че той е добър дългосрочен вариант, въпреки че ще бъде начело само за 6 месеца и е на 63 години. Но кой знае какво може да стане през лятото…

Сам Блиц, Guardian. Превод "Тема:Спорт"