За един модерен футболист логичен ход в края на кариерата е да потърси тлъст договор на някое далечно място в Америка, Китай или Близкия Изток. Винаги обаче са налице и тези играчи, които до последно предпочитат да се доказват на високо ниво и търсят изява в някое от най-силните първенства.

Още преди години дадени звезди от световна величина избираха да се пробват във Висшата лига, пък дори и да не е във водещ клуб от английския елит - така беше и с Гайска Мендиета. Феновете на Мидълзбро няма как да забравят, че цветовете на любимия им отбор защитаваше играч от неговия калибър.

Преди две десетилетия испанецът беше сред водещите плеймейкъри в света и в две поредни години достигна финал в Шампионската лига с Валенсия. Мендиета изживя болката да загуби и двата финала, като във втория срещу Байерн Мюнхен се разписа още в началото, но "прилепите" отстъпиха след изпълнение на дузпи. И в двете години (2000 и 2001 г.) той заслужи наградата за полузащитник №1 на УЕФА. 

Последва голям трансфер в Лацио за 47.7 млн. евро, превърнал Мендиета в един от най-скъпите футболисти в историята, но в Серия "А" формата му изобщо не беше същата и звездата му скоростно започна да залязва. Само една година в Рим беше достатъчна, за да стане ясно, че испанецът не е подходящ за Лацио и той беше преотстъпен на Барселона. Там в повечето мачове беше титуляр, но периодът не беше най-добрият за каталунците и те завършиха едва шести в Ла Лига.

Гайска Мендиета беше свързван с други отбори в родината си като Атлетико Мадрид и Атлетик Билбао, но именно тогава шокира всички с решението си да опита нещо съвсем ново във водения от Стив Макларън Мидълзбро. Мениджърът още не беше станал известен като "Глупака с чадъра" заради провала си да класира Англия на Евро 2008 и беше сред уважаваните треньори в страната. Неговият Мидълзбро пък постепенно прогресираше.

"Бях във Валенсия, Барса, Лацио, винаги търсех големите клубове, така че си казах: "Защо да не отида в не толкова голям клуб и да пробвам нещо по-различно", разказва Мендиета години по-късно.

"Щях да отида в отбор, който се опитва да промени историята си и да постигне големи неща спрямо обичайното си ниво. Макар че не им обърнах голямо внимание след първата ни среща, лека-полека възможността взе да ме привлича повече. В Англия имаше интерес към мен от няколко клуба, но Боро беше този, който наистина ми хвана окото и реших "Окей, хайде да видя този нов проект".

Тогава Мидълзбро подобряваше класирането си от сезон на сезон, но беше завършил едва 11-ти, когато привлече Мендиета през 2003 г.

"Много хора се питаха защо бих отишъл в Мидълзбро след Валенсия, Барселона и Рим. Все пак играех в Шампионската лига. Но исках да играя в Премиър лийг. В Италия не исках да рискувам още една година за нещо, което не сработваше, щеше вече много да навреди на кариерата ми. Висшата лига ми беше цел, а вече бях на 29 и ми беше време за тази стъпка".

Така футболистът заигра в Боро, първоначално под наем, а година по-късно и с постоянен трансфер.

"Не живеехме в града, а в Ярм, обичах района, харесваше ми да живея там, беше страхотно и за дъщерите ми", признава Гайска.

Той успя не само да смълчи всички критици в първия си сезон, но и допринесе за спечелването на Купата на лигата (тогава Карлинг къп) - първи голям трофей в историята на Мидълзбро, осигурил и първо класиране за евротурнирите.

"Беше много важно да покажем на хората, че проектът е сериозен. Взехме трофей в толкова оспорвана лига, в толкова конкурентна страна. Това накара хората да си кажат за мен, че наистина съм обмислил нещата и не съм отишъл там просто защото някой ще ми плаща заплатата", отчита Мендиета.

В най-добрите си дни халфът беше елегантен и техничен плеймейкър с визия за играта и с пасове по конец, истинска наслада за футболните ценители.

Когато обаче Мидълзбро окончателно го откупи от Лацио, контузиите започнаха да го мъчат все повече и той пропусна историческия финал за Купата на УЕФА през 2006-а. Тогава Боро загуби тежко от Севиля, но самото достигане до европейски финал беше нещо изключително за клуба.

За новия сезон Стив Макларън напусна и беше заменен от Гарет Саутгейт, настоящият английски селекционер, който преди 16 години тепърва навлизаше в треньорството. Мендиета пък беше обявен за излишен и тотално замразен, след като Саутгейт даде да се разбере, че испанецът просто не попада в плановете му.

Халфът заяви амбиция да се бори за мястото си, но изпълнителният директор Кийт Лам го сряза и разясни, че той повече никога няма да играе за първия отбор. Мендиета си припомня ситуацията с горчивина.

"Направи го с мен, Жуниньо, Масимо Макароне и още няколко от момчетата. Всички тези играчи, включително аз, бяхме там, за да направим нещо за клуба. И ако нещата не се получават, тогава сядаме, говорим и опитваме да разрешим казуса по най-добрия начин, вместо да се поставят футболистите в такава позиция".

"Помня първия път, когато ми казаха, че трябва да тренирам с резервите, не беше приятен начинът, по който го направиха и по който се отнесоха към цялото положение. Естествено, не бях щастлив. Бях много ядосан на клуба, не заради това кой съм, а защото просто не се отнасяш така към играчите си".

Макар че преди двамата със Саутгейт бяха съотборници, отношенията им се разпаднаха и времето на Мендиета на Тийсайд приключи през 2008-а с края на договора му. Когато се връща към изключването си от състава, играчът изтъква, че то не е станало по футболни причини.

"Това беше първата година на Гарет като мениджър и той просто правеше каквото му бяха казали. Аз единствено му казах, че така и не дойде да ми заяви в очите "Виж, това е положението, не става въпрос, че не смятам, че можеш да играеш или че предпочитам друг на твоето място".

"Не трябваше да ми говори неверни неща, а просто да ми обясни, че клубът така иска и затова постъпват по този начин. Щях всякак да съдействам. След като и без това съм тук, нека да е в позитивен план, вместо да не си общуваме изобщо".

"Гарет обаче се чувстваше притиснат от Кийт Лам или който и да е от шефовете. Не подходи правилно към ситуацията и го е признавал. Говорил съм с него оттогава и сме се изяснили, но ако можеше да се върне назад, щеше да направи нещата различно", сигурен е Мендиета. Година след неговото напускане, Мидълзбро изпадна, а мениджърът беше уволнен няколко месеца по-късно.

Гайска Мендиета пък цялостно прекрати кариерата си, когато приключи с Боро. Това беше горчив край на един забележителен футболен път - но поне испанецът доказа привързаността си към региона и остана в Ярм заедно със семейството си. И макар че времето му във Висшата лига не оправда всички очаквания, феновете на Мидълзбро поне за малко изпитаха привилегията да се наслаждават на един истински артист на терена.


Материал на webcafe.bg