Пандемията успя да постави футбола на колене: приходите са намалели драстично – според изчисленията става въпрос за загубени 7 милиарда евро, но в същото време разходите не са се понижили. Оттук и необходимостта от новата система, наречена „Финансова устойчивост“, която заменя досегашния финансов феърплей. Президентът на УЕФА Александър Чеферин заяви по този повод: „Това ще ни помогне да защитим футбола и да го подготвим за потенциални бъдещи сътресения, като в същото време насърчим рационалните инвестиции“.

Просроченият дълг платим за 90 дни

Първият принцип е платежоспособността, тоест навременното плащане на задълженията. Предвидени са четири проверки годишно – през март, юни, септември и декември, и само 90 дни за погасяване на просрочено задължение. В противен случай рискувате изключване от евротурнирите. Асоциацията на европейските клубове (ЕСА) и лигите са съгласни.

Заплатите в топклубовете се увеличиха с 2%. Както и през 2010 г., впечатлението е, че именно клубовете поискаха от УЕФА да ги „принуди“ да харчат по-малко, при положение че не могат да се справят сами. Системата има благословията на ЕСА, която представлява клубовете и е участвала в дефинирането на условията: „Новите правила сочат пътя към стабилност и устойчивост за клубове от всякакво ниво, защото те са изправени пред разходи директно за първи път, докато развиват най-ефективните елементи на честната игра“. Европейските лиги също аплодират: „Голямото мнозинство се съгласиха по важни въпроси като засилването на правилата относно просрочените плащания, правилото за печалбите, цената на отбора и засилването на санкциите“.

Лимит на дефицита: 60 млн. евро

Втора точка от „Финансовата устойчивост“ са  стабилността на сметките. Това е старото правило за балансиран бюджет, но е формулирано по различен начин. Преди това се допускаше дефицит от 30 милиона евро през тригодишния период, покриван с увеличения на капитала или дарения, а „добродетелните“ разходи (за стадиони, младежки и женски сектор) не бяха отрицателни позиции. Сега обаче е различно. Дефицитът, допуснат през тригодишния период, се е удвоил: 60 милиона (90 за клубове в „добро финансово здраве“ въз основа на определени параметри, които днес никой не зачита). Но междувременно трябва да се покрият дори и „добродетелните“ разходи. Освен това се взема предвид нетната стойност: ако е отрицателна, тя ще трябва да се подобрява с 10% годишно, докато стане положителна.

Андреа Траверсо, ръководител на лицензионната комисия в УЕФА, обясни, че „конкурентоспособността не е целта, а устойчивостта и поради тази причина сменихме и името“. Той също така акцентира специално за италианските клубове: „Те са сред онези, които ще трябва незабавно да работят, за да се адаптират към новите стратегии, като се започне с новите договори“.

Данните показват, че италианските и турските клубове са най-големите нарушители. Първата реакция дойде от главния изпълнителен директор на Милан Айвън Газидис: „Новите правила представляват значителна еволюция на феърплея. Финансово устойчивият модел е цел от фундаментално значение. Милан вече подготвя съответните мерки, за да осигури пълно съответствие с новите правила“.

Таванът на заплатите е 70% от приходите

Последната глава на новата система е контрол на разходите. Той предвижда механизъм, който се отнася до горната граница на заплатите, но е разработен по различен начин, за да се избегнат „игрички“ (например част от заплатите се прехвърлят към други позиции). Това е един вид глобална горна граница на заплатите, която УЕФА нарича „разходи на отбора“. В тях се включват заплати за играчи и треньорски щаб, комисиони за агенти и разходи на трансферния пазар. Клубовете могат да изразходват 70% от приходите си за това перо. Важно е да се знае, че проверките са в реално време през календарната година.

Санкциитe

Всеки клуб вече знае пред какви санкции ще бъде изправен, ако наруши параметрите. УЕФА всъщност е предвидила своеобразна градация от предварително определени санкции. Глобите ще бъдат прогресивни както по отношение на нарушенията, така и по отношение на рецидивите. Икономически, а също и спортни санкции. Обичайните включват забрана за привличане на играчи или намаляване числеността на състава, отнемане на точки или изключване от турнири. Обсъжда се възможността за изпращане в по-долна надпревара – например от Шампионската лига в Лига Европа. Клуб, който желае да превиши разходите си, не само ще трябва да плати огромни глоби, но ще има и сериозни спортни последици.

Датите

Новата система „Финансова устойчивост“ официално стартира на 1 юни, но постепенно ще влезе в сила за период от три години. През 2023-24 г. ще бъдат разрешени разходи от 90% от оборота, през 2024-25 г. 80%, през 2025-26 г. и накрая 70% на усреднената стойност през 2023-а, 2024-а и 2025-а.

Фабио Ликари, „Гадзета дело спорт“

Превод на "Тема спорт"