Боят настана! Утре, 15 май, футболна България отново ще се раздели на "червена" и "синя". ЦСКА и Левски се стягат за нова свирепа битка помежду си - финал за купата. Този мач се чакаше цели 17 години. Срещата, в която никога не е имало значение кой на кое място е и в каква форма се намира, ще даде насока за сезона на двата отбора.

Шоу, което ще завърши с купа за ЦСКА и с поредната калъфка за Левски
Георги Пешев, главен редактор на Gol.bg

Еуфорията сред феновете е уникална. Показателно е, че билетите за сблъсъка бяха изкупени за броени часове и на трибуните се чакат повече от 35 000 привърженици, а това е предпоставка за футболно шоу. Шоу, което ще завърши с купа за ЦСКА и с поредната калъфка за Левски.

Опитът и класата

"Сините" от Сухата река безспорно се намират в много по-добра изходна позиция преди това "вечно дерби". Историята обаче често ни е напомняла, че финалните битки имат собствен ритъм и заряд, както и че моментното състояние не от решаващо значение. В такива мачове от изключителна важност е опитът на тимовете в подобни големи мачове, а той определено е на страната на "армейците" от Борисовата градина. Футболистите, водени от Алън Пардю, могат да се похвалят с общо 17 златни медала от национални надпревари срещу 9 за Левски. В състава на ЦСКА има и доста по-класни играчи, отколкото в този на Левски. Мено Кох, Брадли Мазику и Иван Турицов са бетон в защита. В средата Юга, Жеферсон и Мухар са безкомпромисни, а в атака са головата машина Жорди Кайседо, Георги Йомов и Греъм Кери. Голям плюс за ЦСКА е и по-голямата възможност за ротации в състава от страна на Алън Пардю и по-дългата резервна скамейка.

Традиции и статистика

ЦСКА е актуален носител на Купата и ще изиграе трети пореден финал. "Армейците" на Пардю са вече над три години без загуба от Левски. За последно "сините" взеха победата на 24 февруари 2019 г., като тимът от "Герена" печели с 1:0 след автогол на Стивън Перейра. В последните 10 "вечни дербита" ЦСКА има четири победи, а шест срещи са завършвали с равенства, които се възприемаха за "победи" от страна на Левски. Убийствена статистика в полза на рекордьорите по титли на България. Когато се намираш в толкова успешен период, нормално е да имаш повече самочувствие, което доста често решава подобни срещи.

Левски е на прага да запише пореден нулев сезон. За последно "сините" спечелиха трофей през 2009 година. Тогава те завоюваха шампионската титла, а след това успяха да вземат и Суперкупата. От онзи състав в Левски в момента няма нито един играч. От лятото на 2009-а насам "сините" играха три финала за купата, но ги загубиха и трите - от Берое (2013 г.), Черно море (2015 г.) и Славия (2018 г.). Най-близо бяха до титлата през 2013-а, но я изпуснаха в последния кръг по изключително нелеп и комичен начин. Цели 13 години без трофей! Турнирът за купата винаги е минавал за "син" – тимът от „Герена“ е рекордьор в него с 25 завоювани трофея, но в момента Левски се намира в най-черната си серия, а и не се очертава тя да свърши скоро.

Пардю срещу Мъри

Тук ситуацията отново е в полза на ЦСКА. Станимир Стоилов безспорно е изключителен специалист за родните стандарти, но Алън Пардю е съвсем друга класа и категория. Все пак Пардю е бил избиран за мениджър на годината във Висшата лига на Англия и е бил начело на Уест Хям, Чарлтън, Саутхямптън, Кристъл Палас, УБА, Нюкасъл. Англичанинът е доказано име и марка по света, работил е със световни футболни звезди, видял е всичко в тази игра. Само изброяването на по-горните отбори и наградата за „LMA Мениджър“ за сезон 2011/12 са достатъчни аргументи в полза на Пардю.

Мъри възроди Левски и накара "сините" фенове да мечтаят за нова европейска приказка. Стоилов за изключително кратко време вдигна играчите, върна феновете по трибуните и записа страхотни резултати. Няма как да подминем обаче и запазената марка на Мъри, а именно - много хитро и умело да забравя или изкривява определени ситуации, действия и думи. "Напускам българския футбол, но оставам в Левски" звучи, като "напускам България, но оставам в Хасково. Нелепо е! Нелепо е и това да не спираш да критикуваш футбола в България, системата, стадионите, провеждането на мачовете, програмата, съдиите и какво ли още не, но пламенно да защитаваш едно "40-годишно приятелство" и да си "за" сегашното статукво в БФС. Нелепо е да работиш в Ловеч и да прибираш тлъсти пачки от Гриша Ганчев, но след това да обявиш, че Ганчев е "свикнал да назначава съдиите на българските мачове". Явно Гришата само през 2008 или 2009 година не го е правил и тогава всичко е било феърплей. Тези действия на Мъри рано или късно ще му изиграят лоша шега. А защо това да не бъде точно във финала с ЦСКА?

Финансова стабилност

Футболистите на ЦСКА ще си осигурят значителна премия при успех в предстоящия финал срещу Левски. Ако успеят да защитят спечеления през миналата кампания трофей възпитаниците на Алън Пардю ще си разделят над 300 хиляди лева отборна премия. Сумата ще бъде осигурена от собствениците на клуба, спонсорите и наградния фонд на турнира. ЦСКА е финансово обезпечен отбор. "Армейците" нямат паричните неволи и мъки на Левски. В Борисовата градина мислят за нов и модерен стадион, докато на "Герена" се чудят от къде да намерят пари за козирка и месечна вноска към НАП.

Участие в Европа

Евробоецът ЦСКА вече си осигури поредно участие в Европа и "армейците" ще излязат спокойни и необременени във финала. Ситуацията при Левски обаче е коренно различна. "Сините" са под изключително напрежение, очакванията спремо тях са много по-големи, което е предпоставка за "прегаряне" и провал в подобна финална среща. Мъри Стоилов на няколко пъти намекна, че играчите му трябва бързо да забравят миналите успехи. В момента "сините" футболисти "летят в облаците", а от високо най-лесно се пада. Очакванията са сгромолясването на Левски да стане точно в неделя и най-вероятно купата отново ще краси музея на "Армията".

Купата за Левски е чест, а не купичка
Александър Попов, главен редактор на Dnes.bg

Левски е на прага на най-важния си мач за сезона, с който може да си осигури европейско участие. Едва ли има някой, който си е мислел само преди няколко месеца, че "сините" ще са на финал за Купата и могат да завършат на трето място. Сезонът започна кошмарно, без лятна подготовка, на "Герена" почти всеки си тръгваше с точка или три, а Левски мъждукаше в най-долната четворка. В най-оптимистичните прогнози с някаква ирония се споменаваше 7-то място, което може да даде европейски излаз. През месец май настроението вече е по-различно и Левски може да си осигури участие в евротурните с победа на финала или през първенството. А подобно участие, както каза и треньорът Стоилов, ще е равносилно на титла. И не на последно място - Купата за Левски е чест, а не купичка.

Кои са предимствата на Левски преди сблъсъка на финала?

Публиката

Феновете на Левски правят чудеса в най-трудния период на клуба. Даряват, изкупуват артикулите в клубния магазин, купуват виртуални билети и което е най-важно - върнаха се на трибуните. Няма друг клуб в България, който да е в игрова криза, да се намира на 11-о място в класирането и да събере 11 000 на домакински мач. От началото на втория полусезон посещаемостта е още по-значителна, а полуфиналът срещу Лудогорец се игра пред пълни трибуни, като бе превзет и секторът за гости. Тази еуфория се пренася и на терена, където футболистите се раздават. Имаше един треньор на Левски, който обясняваше, че футболистите се притеснявали, когато играят пред пълен стадион. Е, сегашният отбор се забавлява без притеснения. И не случайно нито един от играчите не изтъква заслугите на определен свой колега, а благодарят за тази френетична подкрепа на 12-ия си играч. Срещу себе си пък ще имат отбора на ЦСКА-София, който свикна да играе пред 500-1000 души, дори на последното дерби не запълниха и един сектор от определените им два. Финалът ще е различен, трибуните и от двете страни пълни, но чисто футболната еуфория е на страната на "сините".

Треньорът

След повторното завръщане на Станимир Стоилов отборът се преобрази и игрово, и психически. Той обеща честност и работа, а не купи и европейско участие през тази година. Но той и футболистите си заслужиха този десерт, а апетитът идва с яденето. Този път Мъри ще бъде на скамейката и ще има възможност да ръководи двубоя.

Сравненията с Алън Пардю са неизбежни. Преди 10 години Пардю може да е бил треньор на годината в Англия, но годината вече е 2022-а. През последните две години той е съветник на Гриша Ганчев, покрай раздялата със Стойчо Младенов се разбра, че участва и в селекцията. Но като цяло дори феновете на "червените" трудно могат да кажат какво точно прави в клуба. Той наследи Младенов, но очакваният ефект засега липсва. Разликата е, че той не говори за директиви, тази функция сега изпълнява неизвестен декларатор в клуба.

Идването на Пардю трябваше да вдигне отбора, но вместо това започна със загуба от Славия и само късметът при дузпите им осигури финал за Купата на България. Записа и най-срамния резултат срещу Лудогорец - 0:5 в Разград. И не толкова цифровото изражение ядоса феновете, колкото бездушната игра.

При Мъри е точно обратното - още с идването му Левски се вдигна. Не толкова игрово, колкото психически. И започна надграждане, което изведе отбора от зоната на изпадащите до третото място в момента. Мъри показа и "желязна ръка", след като се лиши от перспективните си футболисти Здравко Димитров и Митко Костадинов заради техните глупости извън терена. Държи и на думата си, след като в мачовете за Купата на България разчита на вратата на 17-годишния Андреев. Кажете кой треньор би дал подобен шанс на юноша у нас в такива важни мачове при положение, че имаш опитния Николай Михайлов? Което показва, че Мъри "държи" съблекалнята и неговата дума е закон. А с футболистите са едно цяло, няма как да не припомним прегръдката във Варна, когато Цунами не отиде при феновете, а попадна в обятията на треньора. 

Може ли да се каже същото за ЦСКА-София? Категорично не. Затова и съмненията сред "червените" привърженици, че играчите играят срещу треньорите през последните 6 години са съвсем основателни.

Трансферите

Левски направи удар с всичките си нови попълнения след идването на Мъри. И което е най-важното - всички взимат участие в мачовете. Нещо, което не се бе случвало скоро на "Герена". Кордоба и Сонко Сундберг дават сигурност в центъра на отбраната, Килиан ван дер Каап започна на няколко пъти титуляр при смяна схемата на 3-5-2. Цунами "затвори" левия фланг, показва и вкус към атаката. Именно той донесе и ценната победа на Левски във Варна преди няколко дни. Пред него пък действа Уелтън, който бързо стана любимец на феновете си с голове, асистенции и атрактивни пробиви. Илиян Стефанов пък от резерва в Берое се превърна в откритие със своята комбинативност, вкара и няколко гола. Истинско попадение сред трансферите се оказа Филип Кръстев, който е един от малкото български халфове, които могат да поемат с гръб топката и да елиминира противникови играчи с едно отиграване.

Новите футболисти в Левски имат заслуга за всички точки през пролетния полусезон, някой да се сеща за двамата взети нови в ЦСКА-София?

Късата скамейка

Мнозина специалисти посочват като минус късата резервна скамейка на Левски. Да, така е, треньорът няма много опции с футболисти, които да променят изхода на даден мач. В ролята на качествена резерва през втория полусезон играе Марин Петков. Макар че той получава и достатъчно игрови минути като титуляр.

Със сигурност късата скамейка ще е проблем през следващия сезон, но точно в този момент може да се окаже и предимство. Защото тези 12-13 играчи натрупаха достатъчно игрово време заедно, издържат физически и при сгъстен цикъл. И изглеждат много по-сработени от тези в ЦСКА-София.

И за финал едно изречение за премията от 300 000 лв., която била обещана в ЦСКА-София. Практиката на футболните президенти в родния футбол показва, че подобни премии се обявяват, когато знаеш, че ще си я спестиш...

Кой ще вземе Купата? ЦСКА или Левски? Гласувайте ТУК в анкетата на Dnes.bg