Световното първенство в пустинята наближава, а с него и въпросителните - защо, по дяволите, то ще е в Катар??? Когато са взимали решения (не)по съвест, членовете на изпълкома от ФИФА забравиха най-важното. Цар Футбол винаги върви с бира в ръка. А дали това ще е възможно в Катар, още не е ясно.

ФИФА и организационният комитет продължават да обсъждат дали по време на турнира (21 ноември - 18 декември) въобще ще се продава алкохол в страната. Засега стигнаха до решение - ограничено разпространение само в отделни части на стадионите. Също ще има и малки магазинчета, в които ще можете да си купите "огнена вода".

Ако днес някой иска да изпие нещо в Катар, то трябва да отиде в бара на някой хотел. Или в Катарската дистрибуционна компания (QDC), която единствена е оторизирана да продава алкохол. Тя е притежание на националния авиопревозвач. При това не всеки може да си купи - трябва да има разрешително.

А за да получите такова, трябва да изпълните шест задължителни условия.

За разрешително могат да кандидатстват само чужденци, които от дълго време живеят в Катар и са над 21 години. Второто условие е работодателят да обяви публично заплатата на служителя, за да се определи количеството алкохол, което е позволено да се купи месечно. Това е и начин за борба с черния пазар, който обаче съществува.

На него най-активни са банди от Ливан. Удоволствието да имаш право да пазаруваш алкохол, не е безплатно. През първата година струва 40 евро, а до четвъртата стига 100.

Ограниченията тепърва започват. Условието е всеки да пие купения алкохол само в дома си. Само потребителят има право да занесе шишетата до автомобила си. И е задължително да бъдат покрити през цялото време, за да не се виждат.

Забранено е на алкохолно гости да дойдат приятели и роднини, които нямат разрешително от QDC.

В Катар се продава и свинско, но само на хора, които не са мюсюлмани. Алкохолът е доста скъпо удоволствие в страната. Освен цената на един брой от избраната стока, трябва да платите още толкова от така наречения "данък грях" за всички стоки, които противоречат на мюсюлманския начин на живот.

И така една каса бира струва 115 евро!

След протести на чужденци и хотели, които дори имат разрешителни, държавата намали малко сумата. Сега каса бира е на цена 100 евро. А 24 бутилки "Буд", който е официален спонсор на ФИФА за световното, струват 80 евро.

Колко скъп ще е алкохолът по време на Мондиал 2022 и по какъв начин ще се продава, още не е ясно.

На този етап е ясно едно - не можете да биете бира публично. А и не може да се залюбите. Секс без брак се заплашва със затвор до 7 години.

"Огнената вода" въобще не е единствената точка, по която Катар е атакуван. Организацията ProFans определи турнира като "предстоящ блестящ футболен фестивал върху гробовете на хиляди работници-емигранти". И атакува ФИФА, че като организатор се е отклонил възможно най-далече от етиката и достойнството.

Многобройни са информациите, че по време на строежите на стадионите са загинали хора, работещи при нечовешки условия. Катар не е виновен за всичко това. Държавата има своите канони, известни от векове. Но защо, по дяволите, ФИФА прати световното първенство в пустинята? Отговорът изглежда ясен - когато нещо не се купува с пари, се купува с много пари. Това важи и за бирата.

Материал на webcafe.bg