През последните седмици облаците като че ли постепенно се разсейват над стадион „Георги Аспарухов“. Информациите, които достигнаха до феновете на сините, бяха положителни – сделката с „Юнайтед Груп“ за придобиване на мажоритарния пакет акции е много близо.

„Напът съм да завърша разговори и да изстрелям Левски в друга орбита“, бяха думите на Наско Сираков след Общото събрание на акционерите на 15 ноември.

Но нека вникнем по-детайло в компанията на сръбския бизнесмен Драган Шолак „Юнайтед Груп“, която иска да поеме кормилото на управлението в Левски. Дъщерното дружество, което се занимава със спортните въпроси е „Спорт Рипъблик“. Инвестиционната компания още не е навършила годинка, е основана на 8 декември 2021 година, като е създадена специално за покупката на Саутхемптън.

Фирмата е базирана в Лондон, като основите са положени от двама датчани – Расмус Анкерсен и Хенрик Крафт, с подкрепата на основния инвеститор Драган Шолак. Целта на „Спорт Рипъблик“ е да развива спортни проекти и компании за спортни технологии с висок потенциал. Но кои са по-горе споменатите имена?

Драган ШОЛАК

Както вече споменахме, това е водещият инвеститор в „Спорт Републик“. Сръбският бизнесмен е основател и председател на Консултативния съвет на „Юнайтед Груп“. Под негово ръководство компанията се разрасна от водещ кабелен оператор в Централна Сърбия до лидер в Югоизточна Европа в секторите на телекомуникациите и медиите. „Юнайтед Груп Телеком“ предлага широколентови, мобилни и платени телевизионни услуги на повече от 40 милиона души в осем държави. Медийното подразделение „Юнайтед Медия“ е водеща в областта си с 5 национални радио- и телевизионни оператора, повече от 50 платени телевизионни канала, много успешно цифрово портфолио от 28 уеб портала, 8 вестника и списания. Комапнията произвежда повече от 20 000 часа оригинално съдържание годишно и управлява глобална услуга за стрийминг телевизия. Сръбският бизнесмен притежава у нас мобилният оператор „Виваком“ и националната медия „Нова Броудкастинг Груп“.

Расмус АНКЕРСЕН

39-годишният датчанин е главен изпълнителен директор и съосновател на „Спорт Рипъблик“. През последните седем години е работил като футболен директор. От 2015 до 2021 година ръководи отдела в Брентфорд, като завършва работата си с промоция на тима във Висшата лига за първи път от 74 години през май 2020 година. През същия период от време Анкерсен е бил и изпълнителен директор в датския Мидтиланд, като е част от най-успешния период в историята на клуба, класирайки се за груповата фаза на Шампионската лига през 2020 година. По същото време в отбора бе бившият футболист на Левски Божидар Краев. Анкерсен е и автор на няколко книги за развитието на таланти, включително „Ефектът на златаната мина“ и Глад в рая“. Той все още има дял в “Брентфорд” и Ankersen INC Ltd.

Хенрик КРАФТ

Той е председател и съосновател на „Спорт Рипъблик“. Датчанинът е прекарал последните 20 години, инвестирайки в технологичната, телекомуникационната и медийната индустрия, включително като активен инвеститор на ранен етап в компании за спортни технологии като Tonsser, Sportlight, Wave.tv, Oura Ring, Sava Health и MastersApp. Последните 10 години той изкарва в KKR, където освен, че е партньор, оглавява екипа по технологии и телекоми в Европа, като играе роли в инвестиции в TDC, Versatel, Visma и United Group. Преди да бъде с KKR, Крафт е бил 7 години в Apax Partners, а кариерата му започва като консултант по стратегиите на Braxton Associates. Крафт фигурира в Gravity Data Ltd, Kohlberg Kravis Roberts & Co. Partners LLP, Sportlight Technology Ltd. и Transferroom Ltd.

ПОРТФОЛИО

За момента в портфолиото на компанията може да се открият два футболни клуба и две спортни приложения. Емблемата на „Спорт Рипъблик“ безспорно е английският Саутхемптън.

САУТХЕМПТЪН

Сделката за клуба бе финализирана на 4 януари тази година. Английските медии посочват, че тя е за около 100 милиона паунда, които бяха платени на китайския бизнесмен Гао Жишен, който купи светците през 2017 година. Тогава Гао даде 210 милиона паунда на Катарина Либхер, която наследи 80% от клуба след смъртта на баща си Маркус през 2010 година. Фамилията Либхер си запази 20% от клуба. Тя купи отбора, който изпадна в администрация през 2009 година заради дългове. Във временното класиране на Висшата лига Саутхемптън е в тежко състояние и се намира в зоната на изпадащите – 19-и с 12 точки, на две от спасителната зона. Наскоро клубът се раздели с мениджъра си Ралф Хазенхютел и на негово място бе назначен 49-годишния уелски специалист Нейтън Джоунс.

ГЬОЗТЕПЕ

На 19 август тази година бе завършена и сделката за 70% от турския втородивизионен Гьозтепе, а останалите 30 % останаха в ръцете на бившия силен човек в клуба Мехмет Сепил и останалите акционери. Веднага президент на клуба стана Расмус Анкерсен и целите пред тима са да се завърне в Суперлигата. Но задачата през този сезон е много трудна, след като Гьозтепе се намира на 13-ата позиция в класирането с актив от 17 точки, на 16 от лидера Еюпспор.

TONSSER

Това е най-голямото приложение за футболисти в света. То дава възможност на младите таланти да напредват и да отключват своя потенциал. Да подобряват играта си и да я издигат на по-високо ниво. Футболистите могат да споделят профила си, за да могат да бъдат следени от скаути и клубове. През миналата кампания първите са направили над 24 000 акцента от представянето на играчите, като най-добрите от тях се споделят с треньори.

SPORT BUFF

Приложението предлага спортни видео изживявания на живо, както и голям архив. То е много популярно сред геймърите по света, които могат да се насладят на турнирите, както и да играят онлайн с приятелите си.

БЪДЕЩИ ПРОЕКТИ

Осен с интерес към Левски, „Спорт Рипъблик“ проявяват такъв и към словенския Олимпия Любляна, след като досегашният собственик на клуба Адам Делиус се оттегля. Също така се съобщи, че компанията е водила преговори за закупуването на френския Валансиен, но за момента сделка няма. Тя проявява интерес и към клубове в Белгия, Нидерландия и Португалия, а също така апетити има и за ирландския Шелбърн.

СВЕТОВНИ ПРИМЕРИ

„Спорт Рипъблик“ следва стъпките на други подобни компании, които имат портфолио от няколко футболни отбора в различни държави. Една от най-големите е „Сити Футбол Груп“, която има на сметката си 10 клуба в световен мащаб – като едни от най-значимите са Манчестър Сити и Ню Йорк Сити. Друг такъв конгломерат е „РедБърд Капитал“, който сключи споразумение за 1,3 милиарда долара за закупуването на Милан, а компанията притежава френския Тулуза и има дял в Ливърпул.

Мартин ВЛАДИМИРОВ, "Тема:Спорт"