Българският народ е родил много поговорки. И не е лошо в ЦСКА да си припомнят някои от тях, да спрат да гледат в чуждото канче, да се откажат да викат неволята, да запретнат ръце и сами да си помогнат. Защото човек каквото сам си направи, никой друг не може – така са казали хората.

Крайно време е в Борисовата градина да осъзнаят, че държат съдбата в собствените си ръце, и да спрат да разпиляват енергия за щяло и нещяло. Два мача, две победи и шампионска титла! Толкова е просто. Стига конспирации, време е за край на вдигането на врява до небесата.

ФК ЦСКА 1948 Сф щял да направи това, Левски тръгнал с юноши в Разград, за да прави шпалир на Лудогорец… И? Благодарение на тези два клуба в момента ЦСКА е на първо място. Тимът от Бистрица взе точно 6 точки на хегемона този сезон, а сините 4. Затова и сега червените шалчета бленуват чаканата 15 години титла. Не бяха ли другите два отбора, златните медали от доста време щяха да са мираж.

Големите клубове живеят точно за такива моменти. И биха дали всичко на света да имат аванс от точка пред големия съперник. Да държат всичко в ръцете си и сами да решават съдбата си. ЦСКА е такъв. И е редно да погледне истината в очите. Господ дава, но в кошара не вкарва. Картите на червените се наредиха отлично и е време те да затръшнат вратата под носа на Лудогорец.

Победа над ФК ЦСКА 1948, още една над Левски във вечното дерби и всичко приключва, без да те интересува какво прави Лудогорец срещу сините, след това и на „Тича“ срещу Черно море. Армейците можеше да имат претенции с по-голямо покритие, ако бяха спечелили доста повече от мижавите 2 точки в петте си мача с Лудогорец и Левски. Но не го направиха. Крайно време е сами да си помогнат, а не да чакат на някой друг.

Колкото до шпалирите… Малко неуместно е. През пролетта на 2015-а в последна среща от редовния дял ЦСКА загуби с 0:2 от Ботев в Пловдив, но на пейката грееха усмивки на лицата на хората от щаба, защото Левски отиде във втората шестица… А дори и по-младите фенове са наясно какво се случи през 1999-а, когато бе прожектиран филм „титла за купа“ с червени и оранжеви главни герои.

180 минути вяра и битка до последно. Това е необходимо в момента на ЦСКА. Другите им свършиха достатъчно работа. Време е те сами да свършат своята.

Янаки Димитров, "Тема:Спорт"