реньорът на Ерцгебирге Ауе Павел Дочев говори за Дарик радио. Българският специалист познава отлично футбола в Германия, защото е част от него вече повече от десетилетие.

Бившият наставник на ЦСКА сподели, че очаква с интерес мачовете между Левски и Айнтрахт Франкфурт в плейофа за влизане в групите на Лигата на конференциите.

Според него "орлите" са фаворит, но със сигурност софиянци имат своите шансове. Павел Дочев посочи слабото място на седмия в Бундеслигата - все още не е обигран. Той е категоричен, че ако Левски покаже манталитет и отборна игра може да направи изненада.

- Сезонът в Бундеслигата започна съвсем наскоро. Да си поговорим за съперника на Левски в четвъртък Айнтрахт Франкфурт. Сигурно следите мачовете. Като познавате състава на Айнтрахт, смятате ли, че този сезон тимът ще завърши по-нависоко от седмото място през изминалия сезон?

Предполагам да и ще ви кажа защо. Мисля, че с Дино Топмьолер Айнтрахт има млад и амбициозен треньор. Идва от семейство, където баща му също е голям и доста известен треньор. Топмьоплер имаше възможност да работи с Юлиан Нагелсман в Байерн Мюнхен. За него това е опит. Беше треньор в Лайпциг. Искам да кажа, че въпреки младата му възраст, има доста добър опит и доста добри учители. Може да оформи така отбора, че да са в челното място на таблицата в Бундеслигата. Те има и много добри кадри като футболисти. Модерен футбол играят, искат да са иновативни. Мога да допълня, че познавам лично спортния директор Маркус Кроше. Тренирал съм го. Беше мой футболист в Падерборн. Играл съм с него малко, една година. Той също беше в Лайпциг като помощник-треньор. Искам да кажа, че самият спортен директор, самият треньор, самите футболисти имат доста добра школа зад гърба си и много добре знаят какво искат да постигнат. Абсолютно се доверявам на Айнтрахт, че те тази година ще имат един много добър и успешен сезон. Ще се борят за Шампионска лига.

- Какви са Ви очакванията за мачовете срещу Левски. Не само този в четвъртък, ами и гостуването на "сините" в Германия?

Да ви кажа честно, самият аз съм много любопитен, защото отдавна не е имало такива български мачове, на такова ниво с такива силни отбори като Айнтрахт Франкфурт сега. По принцип за мен също е интересно да си сравня часовника и да видя българският футбол на какво ниво е в момента. Аз мисля, че за Левски е голям успех. Радвам се за всичките фенове на тима. Аз се надявам и другите български отбори като ЦСКА и Лудогорец да бъдат така успешни в международната сцена. Любопитен съм какво ще ни предложи този мач. Айнтрахт Франкфурт в тази среща е фаворит, но в два мача винаги може нещо да се случи, така че се надявам да се представи Левски на добро ниво и да направи една изненада, това ще е добре за българския футбол. При всяко положение ще се радвам много, ако стане, но Айнтрахт е фаворит. Ще подходят с голям респект към този мач и няма да го подценят. Има нещо около двубоя, не знам дали е вярно, но го чух по телевизията, че Дино Топмьолер е бил на проби в Левски. Интересна история. Има горе-долу представа за какво става въпрос. Очаквам с голямо нетърпение този мач и ще го гледам на всяка цена. Надявам се, че българският отбор ще се представи добре.

- Смятате Франкфурт за фаворит, но ако ви разбирам, Левски си има своите шансове, както Николай Костов и неговите футболисти заявиха, след като отстраниха Апоел Беер Шева?

Абсолютно си имат шансовете, във футбола всичко е възможно. С феновете вкъщи винаги можеш в един мач да имаш добра изходна позиция. За втория мач: във футбола всичко е възможно, така че Левски си има дадените шансове.

- Футболните хора много често казвате, че всеки отбор си има слабо място. Какво е слабото място на Айнтрахт?

Те все още са в самото начало на първенството. За тях е още един процес, трябва да се развиват и да се оформят. Играха последния си мач срещу Дармщат. Не успях да го гледам изцяло. Гледах репортажите. Биха Дармщат, който влезе от Втора лига в Бундеслигата. Биха ги с 1:0 и малко с късмет. Дармщат си имаше много шансове. В тази връзка искам да кажа, че още не са така обигран отбор. Преди всичко имат нов треньор, нови футболисти, които са дошли. Много си тръгнаха. Трябва да се намерят като отбор и това може да е шансът на Левски. Сигурен съм, че Левски си има шанса. В четвъртък трябва Левски да функционира като отбор - хомогенно и да е на топ ниво. Така имат шанс да изненадат Айнтрахт Франкфурт.

- Не знам дали Ви попадна информацията. Тя излезе в медиите, че отборът на Айнтрахт струва 15 пъти повече от тези на Левски. На какво се дължи огромната разлика между българските отбори и германските? Само един Рандал Коло Муани е четири или пет пъти по-скъп от всички футболисти на Левски.

Така е. Нападателят Рандал Коло Муани от Франция има стойност, според Transfermarkt, 80 милиона. Целият отбор на Левски не струва толкова. Съответно индивидуалната класа на Айнтрахт е по-висока от тази на Левски. Аз мисля, че Левски има шанс и ще има успех, ако като колектив стъпи на терена. Много пъти се казва, че манталитет бие квалитет. Левски трябва да покаже манталитет.

- Основно на отборната ли игра трябва да разчита Левски срещу Айнтрахт?

Да, абсолютно. Франкфурт си има слабите страни. Още не е обигран. В самото начало са. Играха за Купата един мач срещу Локомотиве Лайпциг. Биха доста убедително, но Локомотиве е четвърта лига. Сега имат Дармщат. Има два официални мача и са в самото начало на сезона. Не са така обиграни. Това може да е на Левски шансът.