Може би го заболя, че пропусна Мондиал 2022 в Катар. Но има и друг начин да стигнеш до Доха – да поемеш Саудитска Арабия и да водиш страната на Купата на Азия именно в споменатата държава. Не е световно първенство, но има тридесет милиона основателни причини да кажеш „да“. И така Роберто Манчини вече е Роберто Арабия.

В понеделник вечерта беше сложен край на една досадна сапунена опера. 58-годишният специалист беше представен в голям хотел в столицата Рияд като новия селекционер на зелените соколи. Всичко премина много бързо, защото сега Манчини трябва да се заеме с работа веднага, да състави първия списък с повиканите играчи и да се установи в свят, който ще бъде негов дом до 2027 година.

Все още е твърде рано да се обещава триумф на световно първенство, но Роберто увери новите си фенове, че „тимът ще отиде на Купата на Азия, за да спечели“. Това наистина ще бъде историческо, тъй като Саудитска Арабия няма успех на състезанието от 27 години. Заплатата на Манчини, която взимаше начело на адзурите, сега е умножена по шест - 30 млн. евро на година. Трудно е да се каже „не“ на подобна оферта. И все пак специалистът трябваше да подходи малко по-внимателно с думите си на пресконференцията. Преговорите с арабите били стартирали на 15 август – никой не вярва в това, най-малко арабите, които още през юни след Лигата на нациите започнаха разговорите.

Международният имидж на Манчини обаче не е повлиян от пропуснатия турнир в Катар. Посрещането в Саудитска Арабия беше кралско. Той напусна Болоня с частен полет в понеделник в 09:00 часа, а с него бяха Салсано и Ломбардо. Останалите помощници (Батара, Сканавино, Донатели, Галиарди, Контран) трябва да се присъединят към него в Нюкасъл, където ще се проведат двете приятелски срещи с Коста Рика (8 септември) и Южна Корея (12 септември).

На представянето си Манчини се върна към времето на преговорите: „Започнах да говоря със саудитската федерация в средата на август, някои от моите помощници дори не знаеха. Сега те трябва да решават проблеми в Италия, но има достатъчно от нас, за да започнем тук“. Има толкова много неща, които нямат абсолютно никакъв смисъл. „Работим върху играчите от около десет дни, въпреки че вече всички знаехме отбора от световното първенство“, каза Роберто. Десет дни? От 17 август? Нали тогава са стартирали преговорите? Във футбола Саудитска Арабия са наричани зелените соколи. Вероятно те са оправдали прякора си и са се нахвърлили върху него на секундата, след като са прочели за оставката му във вестниците…

Жалко за този неособено достоверен образ, който си изгражда Манчини. Сега той ще е в центъра на световното внимание заради „стратегическия проект“ за растеж на саудитския футбол, който има мълчаливата благословия на ФИФА. Тази страна сякаш бе съдбата на специалиста. Той дебютира като селекционер на Италия на 28 май 2018-а, когато бе победена… Саудитска Арабия с 2:1 в контрола в Санкт Гален. На 28 август 2023-та той беше представен в Рияд. И сега на всички е ясно това, което беше ясно на Gazzetta dello Sport от самото начало – Манчини изостави Италия само и единствено заради парите. Неразбирателствата с Гравина, изгубеното доверие, промененият климат, преработеният персонал и много други бяха просто оправдания, за да бъде изоставен синият кораб. Но няма сума, която да си струва да бъде предаден целият италиански народ. Да си селекционер на Скуадра адзура не е просто работа, а ангажимент, отговорност и чест. Но тези неща отдавна вече не се разбират във футбола.

Фабио Ликари, Gazzetta dello Sport, превод на в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС