Италианският футбол отново е разтърсен от скандал за незаконни залагания от професионални играчи на мачове от Серия А, Серия Б и Шампионска лига. Резилът избухна в средата на миналата седмица и бързо набъбна като мощна унищожителна лавина. Първите й жертви бяха националите Николо Дзаниоло и Сандро Тонали, които в четвъртък вечерта бяха натирени от Футболната федерация от лагер-сбора на „Скуадра адзура“ за европейската й квалификация с Малта в Бари, завършила 4:0 за действащия европейски шампион.

Дзанило и Тонали още в петък се завърнаха във футболните си клубове „Нюкасъл“ и „Астън Вила“ на Острова, а междувременно лавината  помете централния нападател на „Ювентус“ Николо Фаджоли. Поставен на тясно, той си призна на всеослушание, че само през последната година бил пръснал по залагания на футболни мачове над 1 милион евро.

Разпечатка пък на телефонните му разговори и чатове показа, че 22 годишният футболист си е разменял „полезна информация“ с известния защитник на „Ювентус“ и националния отбор Леонардо Бонучи, както и с още десетина популярни италиански и чуждестранни играчи. Ако се вярва на медиите в Рим и Милано, в нелегалната хазартна далавера са замесени трийсетина футболисти и шефове от 5 или 6 елитни клуба, като имената на всички би трябвало да станат известни през следващите дни.

В калта на жестокия скандал „калчото“ бе вкарано от известния като папарак №1 на Италия фотограф и репортер Фабрицио Корона. Преди време той бе осъден на 10 години затвор за изнудване на френския футболист Давид Тразиге и други класни играчи с техни голи снимки в компанията на елитни проститутки, заплашвайки ги, че ще публикува фотографиите, ако не му платят яко. Някои от тях са се изръсили подобаващо, но други като френския нападател дадоха Корона под съд и след близо 10 години зад решетките и под домашен арест той бе пуснат на свобода в края на септември.

 

 

Но шило като него в торба не стои и в началото на миналата седмица вече петдесетгодишният репортер обяви в интервю имената на споменатите футболисти, падащи си по залаганията върху резултати от мачове. След това той бе разпитан в прокуратурата на Торино и магистратите веднага спретнаха гражданско дело срещу Дзаниоло, Тонали и Фаджоли. Мигновено се задейства и спортната прокуратура, която е компетентна по налагането на административни наказания на професионалните футболисти.

Но в какво се състои прегрешението на пометените от лавината на скандала Дзаниоло, Тонали и Фаджоли? За разлика от осемдесетте години и по-късно, когато класните играчи като например легендарния Паоло Роси, бяха набеждавани, че манипулират/договарят резултати от срещи с цел да препечелват допълнително от спортния тотализатор, поне засега такова нещо няма. Вината на изглежда страдащите от хазартна зависимост днешни играчи е на първо място тази, че правят залаганията си в нелегални италиански или чуждестранни специализирани платформи, където контролът на италианските данъчни власти е на практика невъзможен.

 

 

Страдащите от лудопатия иначе свръх богати ритнитопковци биха могли да чешат спокойно крастата си в законните сайтове, но това пък им е забранено, наред разбира се с нелегалните платформи, от уставите на спортните федерции. Те постановяват професионалните спортисти да не участват в хазартни залагания, свързани със собствената им дисциплина и особено с техните клубове. И федерациите предвиждат наистина тежкото за провинилите се спортисти наказание лишаване от права до три години, тоест дисквалификация, както и глоба от 25 000 евро - това, което трябва да очакват Дзаниоло, Тонали, Фаджоли и компания. Докато за залагане в нелегална платформа гражданското  правосъдие единствено глобява „грешника“ с 50 000 евро, която е нищожна сума за играещите в Серия А и Серия Б на Калчото.

Материал на "Труд"