Mиньор и всички останали, така най-кратко може да се опише есенният дял в Югозападната Трета лига. Закономерно перничани зимуват на върха с 6 точки аванс пред втория… дубъла на ЦСКА. Именно и вторият отбор на червените, воден от Стамен Белчев, бе приятната изненада през първия дял и едва ли някой е очаквал, че тимът ще е толкова високо в подреждането. Армейците събраха 43 точки и изпревариха Чавдар Етрополе, Вихрен и Рилски спортист, които се очакваше да бъдат основните конкуренти на чуковете в битката за промоция. Реалността обаче се оказа друга.

На 27 юни, седмици след изпадането от Втора лига, Миньор постави нови основи и назначи бившия си халф Христо Господинов за старши треньор. Той вече бе узрял за мъжкия футбол след няколко години в академията на Лудогорец и резултатите не закъсняха.

Още с първите мачове стана ясно, че перничани ще натискат сериозно педала на газта и ще задават темпото.  Жълто-черните сбъркаха само два пъти през есента. У дома бяха безапелационни – 10 победи от 10 мача, като навън паднаха от Чавдар Етрополе и направиха равен с Ботев Ихтиман. Това обаче не се отрази по никакъв начин на амбициите на клуба за бързо завръщане при професионалистите. Към края на есенния дял бе извършена и очакваната смяна на ръководството. Велизар Димитров се завърна в клуба като председател на УС, заменяйки Андриан Йосифов. Общината продължава да е стожер за амбициите на клуба, а това дава сигурност. Вероятността Миньор да не триумфира накрая е малка. Добри думи за игрите си заслужава юношата на ЦСКА Божидар Чуканов, който вкара цели 14 гола за перничани през есента. Александър Александров и Деян Христов добавиха съответно по 5 и 6, за да помогнат за първото място.

Втори, както вече стана дума, завърши дубълът на армейците. Той обаче няма право на промоция, но има такова да обърква сметките на претендентите и го направи подобаващо. Стамен Белчев заложи на юношите до 19 и 17 години и те му се отблагодариха. В последния си мач за годината ЦСКА II спря серията на Рилски спортист – 4:2 на базата в Панчарево. Самоковци направиха силен финален спринт и преди загубата от червените бяха наредили 8 поредни победи.

Сезонът за скиорите обаче започна слабо – 7 загуби в първите 11 кръга, при само 4 победи. Логично се стигна до смяната на Адалберт Зафиров с Пламен Крумов, който бе привлечен като играч заедно с още двама ветерани – Емил Гъргоров и Йордан Минев. Пред „Тема Спорт“ пък Зафето намекна за вътрешен преврат. Постепенно Рилецо се стабилизира и завърши годината като четвърти, но на цели 13 точки от Миньор. Слабият старт си каза думата.

Трети финишира Чавдар Етрополе. Там също имаше нов треньор през лятото – Иван Иванов напусна дубъла на Славия, за да застане начело на етрополци. Очакванията за силна есен се потвърдиха, но в края Чавдар изпусна парата и ще зимува на 8 точки от перничани. Чуковете впрочем са и с мач по-малко от останалите, отложения двубой с ЦСКА 1948 III заради снега, и ако го спечелят ще отворят още по-сериозна разлика от преследвачите.

В Етрополе обаче, след местните избори, очевидно ще има сътресения и някои от играчите се разбягаха, включително и дългогодишният капитан Николай Ботев, който изкара 8 години в тима. Предстои и редуциране на бюджета, така че може да кажем, че още един конкурент на Миньор развява бялото знаме.

Безспорно най-голямо разочарование бе Вихрен. От санданчани се очакваше да са основният претендент за промоция, заедно с перничани. Възпитаниците на Наджи Шенсой обаче завършиха едва пети, на цели 14 точки от върха. Косовският специалист отчете провала и започна да гради силен отбор за следващия сезон, когато Вихрен ще чества 100 години. Бе привлечен Антон Карачанаков, който трябва да вдигне класата и да спомогне за основата за догодина и обиграването на тима.

Очаквано в златната среда финишираха Балкан Ботевград, който направи пробив за купата и стигна до 1/16-финалите, където отпадна от Лудогорец, Сливнишки герой, Кюстендил, Банско. С изключение на втория тим на ЦСКА, останалите дублиращи състави на Левски, Славия, Септември Сф, Хебър и третия отбор на ЦСКА 1948 са далеч от добрите дни, както и Септември Симитли и Витоша Бистрица, от които се очакваше доста повече.

Оборище Панагюрище смени треньора и ще гони спасение с Борислав Кьосев, който през миналия сезон спечели Втора лига с ЦСКА 1948 II, а Пирин Разлог ще се опита да се измъкне от дъното с помощта на 53-годишния Георги Раев, който за последно работи в Ливан и Оман, а сега ще е методист и ще отговаря за селекцията. Бе привлечен вече Атанас Чепилов, който през кариерата си достигна дори до Динамо Киев.

Есента затвърди с години налаганата тенденция, че Югозападната Трета лига е най-силната и така ще е и напролет.

Материал на Росен Ангелов