Вече доста години за ЦСКА е проблем, че не може да разчита на достатъчно качествени български футболисти, а от няколко сезона насам тимът е и доста ниско резултатен, особено спрямо основния си конкурент Лудогорец.

И един от корените на тези неприятности е общ, като е свързан с детско-юношеската школа на армейците. Многократно сме анализирали, че червената академия се намира в огромен застой и сякаш функционира само привидно, но без никакви реални резултати.

А когато все пак веднъж на няколко сезона някой от нейните продукти си проправи път до представителния състав, той по правило е защитник – Божидар Чорбаджийски, Валентин Антов, Иван Турицов, Християн Петров. В същото време ЦСКА така и не произвежда офанзивни играчи и това продължава вече цели 15 години!

Нападението е солта и пипера във футбола и основната кука, която закача новите фенове към великата игра. А вече пълнолетен привърженик, започнал да подкрепя ЦСКА в ранна детска възраст, може все още да не е имал нито един любимец, който да е тръгнал от армейската школа и да е късал мрежите с червената фланелка.

Достатъчно е да се каже, че последният стойностен подобен пример вече приключи своята състезателна кариера… Става въпрос за роденият в Елин Пелин Александър Тонев, който проби като юноша на „Армията“ през есента на 2008 година.

Крилото също не бе изявен реализатор, но с острите си действия по двата фланга и склонността си да шутира от дистанция създаваше сериозни неприятности на противниковите отбрани.

Тонев прекара сезон 2009/10 под наем в Сливен, а с изявите си през следващата кампания в ЦСКА си заслужи трансфер в полския Лех Познан. Впоследствие Астън Вила плати 3.2 милиона евро за правата му и макар че не се наложи на „Вила Парк“ впоследствие носи още екипите на Селтик, Фрозиноне и Кротоне, преди да се завърне у нас и да облече фланелката на Ботев Пловдив.

Кариерата на крилото бе белязана от доста контузии и приключи рано, но самият факт, че последният качествен офанзивен продукт на червената щкола вече е окачил бутонките на пирона е показателен за нейната производителност.

Месеци преди Тонев от ДЮШ на ЦСКА излязоха и централните нападатели Ивайло Димитров-Косъма и Мартин Тошев, които в момента са част от последния във временното класиране на Първа лига – Етър.

Като дори и техните кариери, преминали и през чужбина и съдържащи стотици мачове в елита изглеждат впечатляващо, на база дошлото от 2008-ма насам. А то се изчерпва с футболисти като Григор Долапчиев, Павел Головодов, Митко Митков, Мартин Смоленски…

Никой от тях не успява да се наложи дори в Първа лига, а да не говорим да достигне нивото, което се изисква в ЦСКА. В зациклилата дълго време червена школа все пак се изграждат дефанзивни футболисти, но стигне ли до фаза атака настъпва бяла светлина.

И именно това трябва да е един от основните приоритети на назначения в началото на сезона шеф на академията – Костадин Ангелов. Защото със сигурност вече има малки фенове на ЦСКА, които дори не знаят кой е Александър Тонев. А отговорът е – последният качествен нападател, произведен от армейците. Кой ще е следващият и кога ще се появи остава отворен въпрос.

Материал на "Тема Спорт"