Ендрик е много бърз. Девет минути му бяха достатъчни, за да напише история, и то на сцена, която беше всичко друго, но не и банална: в храма „Уембли“ срещу Англия (1:0), при дебюта му с Бразилия. Той влезе и вкара, прекъсвайки серията от 10 положителни резултата на английския отбор, ставайки най-младият голмайстор на „Уембли“ и четвъртият най-млад в селесао. Имаше много феномени на терена, достатъчно е да споменем Белингам, от едната страна, и Винисиус, от другата. Той реши мача на 17 години, момчето чудо, което в Бразилия вече определят с известно преувеличение за новия Пеле. И за което Реал Мадрид не се поколеба да плати 72 милиона евро на Палмейрас, включително цената, комисионите и данъците, когато Ендрик беше само на 16 години, за да го остави там да чака да навърши 18. На „Сантяго Бернабеу“ го очакват това лято, когато на 21 юли Ендрик ще навърши пълнолетие. Междувременно Палмейрас и Бразилия му се радват.

Все пак и „Бернабеу“ го видя в аванс. Три след „Уембли“ Ендрик игра и в контролата срещу Испания (3:3). Публиката видимо се развълнува още докато загряваше, а когато влезе след почивката, му бяха нужни 4 минути, за да вкара втория си гол за селесао. Така той се нареди до Пеле, единствените с две поредни попадения за Бразилия, преди да са навършили 18 г. Удар с левия крак, рикошет в двама защитници и топката е в мрежата. Младежът, полудял, изтича до трибуните, за да прегърне баща си, който беше на първия ред. И „Бернабеу“ избухна, аплодирайки името му няколко пъти: „Ендрик, Ендрик!“. Започва да се усеща треска за футболист, който в рамките четири дни обърна ситуацията с главата надолу. И скалата на термометъра на емоциите сред феновете на Реал Мадрид вече е в небесата.

  • Предопределен

Ендрик винаги е бил бърз, не само с топката в краката си. На 10 вече спринтира дори с думи и голове. „Ще стана професионален футболист и ще помогна на семейството ми да излезе от тази ситуация.“ А ситуацията не беше от най-добрите. Бащата Дъглас е безработен, майката Синтия е домакиня, скромен живот, почти под прага на бедността, в малка къща във Вила Гуайра, в община Валпараисо де Гоя, на 40 км южно от столицата Бразилия.

История като много други, където един от малкото изходи може да бъде футболното игрище. И Ендрик имаше цифрите, за да накара хората да мечтаят в тази област. Първият, който повярва в него, бе баща му, който качи някои от головите му изпълнения в YouTube. Оттам много клубове започнаха да се интересуват от него, а в крайна сметка печеливш се оказа Палмейрас. Риск, който определено се изплати, защото Ендрик премина през цялата младежка система, като спечели всички щатски турнири Паулиста от до 11 до 17 години и отбеляза 165 гола.

На 16 години, 4 месеца и 4 дни при четвъртото си участие в бразилската Серия А той отбеляза първите си професионални голове – два, срещу Атлетико Паранаензе начело с Луис Фелипе Сколари. За Палмейрас Ендрик се разписа 11 пъти в 38 мача, счупвайки всички клубни рекорди за преждевременно развитие. Междувременно Реал Мадрид пристигна и трансферът се случи, както каза президентът на Вердао Лейла Перейра – „най-голямата сделка в историята на бразилския футбол“.

  • От Мбапе до Роналдо

Скоро Ендрик ще се присъедини към Анчелоти и неговите приятели Винисиус и Родриго, платени „само“ за по 45 милиона евро. Ще стане ли той новата звезда? Може би по-малко дрибльор от тях, но по-остър пред вратата, той казва за себе си: „Имам характер, аз съм настоятелен и решителен и обичам трудните изпълнения». Видяхме това и срещу Англия, когато той опита с пета да намери Винисиус. Той също има ясни идеи за ролите и моделите за подражание: „Играл съм и като крило, но предпочитам да съм чист централен нападател. Моделът ми за нападател е Mбапе. Но моят идол е Кристиано Роналдо“.

По стечение на обстоятелствата той се озова там, където португалецът беше велик. Относно целите си той посочи, че вече е постигнал две от тях: „За какво мечтая? Европа, националният отбор и печеленето на титли.“ Междувременно семейството вече не мизерства. Да, Ендрик е човек, който определено много бърза.

Фабио БИАНКИ, „Гадзета дело спорт”, превод на в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС