Вечното дерби ражда герои е добре известна максима. Защото силните изяви в Мач №1 на България ти осигуряват доста индулгенции. „Левски търси голмайстор“ – такъв филм трябва да прожектират на „Георги Аспарухов“ в навечерието на неделния сблъсък с ЦСКА.

Причината е, че на „Васил Левски“ ще излязат футболисти, които никога не са се разписвали в двубой срещу армейците. В състава на Николай Костов има само един футболист, който може да се похвали с това нещо – Илиян Стефанов. Офанзивният играч обаче лекува контузия и е аут до края на сезона. Затова и няма да може да увеличи сметката си срещу армейците.

В колекцията си Стефанов има два незабравими момента, като първият е по-бляскав – на 15 май 2022-а той реализира единствения гол във финала за купата срещу вечния съперник. А след това се разписа и в първенството срещу ЦСКА – при 2:0 на 18 септември 2022-ра.

Таранът на червените Фернандо Каранга все още не е головата машина, на която се надяват феновете на клуба, но може да се уповава на статистиката – има 3 гола в 6 вечни дербита за първенство, а когато го направи, тимът стигна до 2 победи и едно равенство. Интересното е, че той може да стане чужденецът с най-много голове в дербито.

С три е и друг иностранец, носил червената фланелка – Тиаго. С попадение в неделя обаче Каранга ще излезе еднолично начело на тази класация. От Левски има трима, родени извън пределите на България, които са били точни по два пъти – словакът Роман Прохазка, чехът Давид Яблонски и бразилецът Паулиньо.

От сегашния състав на армейците точни срещу сините са били и двама от норвежците – Тобиас Хайнц и Джонатан Линдсет, докато за третия скандинавец Улаус Скаршем предстои дебют в най-интригуващия сблъсък в българския футбол.

Последните двама при сините легионери, които могат да се похвалят с попадения срещу ЦСКА – бразилците Велтон и Роналдо, пък вече не са част от състава на наставника Николай Костов. Те бяха продадени през зимата съответно на японския Гамба Осака и руския Ростов.

Вкарването на голове във вечното дерби напоследък се превърна в задача за чужденци. За ЦСКА това важи с пълна сила, защото възможността българин да стори това в неделя минава през много условности – дали до константата в състава Християн Петров, който все пак е бранител, ще бъде прибавен Станислав Шопов, а и ще бъде ли в състояние да играе десният бек Иван Турицов, който, откакто не е щатният изпълнител на дузпите в тима, няма отбелязано попадение.

Всяка от последните 5 победи на армейците срещу Левски дойде с попадения единствено на чужденци, като последният българин с гол за ЦСКА бе Кристиян Малинов при успеха с 3:2 на 15 май 2018 г., а оттогава досега се изиграха още точно 16 шампионатни дербита.

Головете на легионери за ЦСКА във вечното дерби за първенството продължават да са далеч повече от тези на чужденци за Левски – 44 срещу 20. Чужденци вкараха за армейците в 28 дербита и само в 3 от тях впоследствие те допуснаха загуба – при 2:3 на 8 май 1993 г. (точен бе Бобан Бабунски), при 1:2 на 27 април 2013 г. (Марсиньо) и при 1:2 на 4 март 2017 г. (Арсенио Нунеш). Левски пък падна само веднъж в 18-те дербита, в които за сините се разписаха чужденци – при 2:3 на 15 май 2018 г. (Паулиньо).

На 21 октомври 2017 г. при 2:2 и четирите гола бяха на чужденци – точен за ЦСКА на два пъти бе Тиаго Родригес, а за  сините – Давид Яблонски и Роман Прохазка. За все по-фундаменталната роля на легионерите в дербито говори и фактът, че и последните 3 автогола бяха дело на футболисти с чуждестранни паспорти – Витаутас Черниаускас и Стивън Перейра (ЦСКА), както и Янис Каргас (Левски). Предишните 5 в историята бяха все български.

Любомир СЕРАФИМОВ, "Тема Спорт"