Легендарният футболист и треньор на ЦСКА Аспарух Никодимов участва в YouTube предаването на CSKA Fan TV.

Водещият Теодор Беленски гостува на Паро в къщата му в село Емона, което се намира непосредствено до нос Емине.

Двукратният полуфиналист за КЕШ коментира актуалните процеси в Борисовата градина и първите стъпки на новата червена власт.

Г-н Никодимов, защо изминалият сезон беше толкова тежък за ЦСКА?

– Това, което се случи през миналия сезон, се задаваше от няколко години. Отборът се подпълваше с недоказани футболисти, главно от чужбина, само защото е това е доста по-лесно, отколкото сам да създадеш играчи. Отделно много бързо се сменяха треньорите, не получаваха нужното време и доверие да работят с отбора, да му предадат идеите си.

Отчитате грешките на предишното управление, но сега вече в ЦСКА има нов власт. Можем ли да очакваме различен модел на работа?

– Ако не е различен, ще ги изпратим и тях. Трябва да се работи правилно. Нужно е да си намерят точните хора, които разбират от футбол и знаят какво правят. Защото ако отделим нашите емоции на фенове и ветерани, за тези хора това е бизнес. А бизнесът се прави от качествени професионалисти, за да е успешен. Докато има някой, който слага прът в колелетата, каруцата няма да върви. И тук не говоря само за трудовата характеристика. Трябва да се вземат кадри, които са добри психолози, които умеят да работят с хора, да взимат важни решения под напрежение. И за мен е важно да са играли футбол, за да познават цялата същност на тази игра.

Какви са впечатленията ви от близо двучасовата пресконференция, на която бяха представени структурата за работа в клуба, както и новият треньор Томислав Стипич?

– Началото не е толкова важно, колкото ще бъде краят. Аз не съм гледал тази пресконференция, защото вече ми е омръзнало от такива мероприятия. На тях винаги се дават обещания, хвърлят се в пространството и после почват да си играят „Ганкиното“ всеки, както си го знае. И толкова години вече виждаме какъв е резултатът. Това обезверява донякъде и хората. Затова и разбирам феновете, като критикуват. Това е важно, защото показва, че те продължават да боледуват с отбора. А и както знаем, публиката на ЦСКА е разглезена и изискванията й са много високи.

Какви трябва да бъдат качествата на треньора на ЦСКА?

– За мен наистина са изключения случаите на добри треньори, които преди това не са играли футбол. Разбира се, освен да си играл, се изисква после и сериозно да се подготвиш за това, което те очаква на скамейката. Защото през годините съм се нагледал на много хора, които мислят, че знаят всичко във футбола. Обаче се оказваше, че нямат и елементарни умения. Особено ако говорим за ЦСКА, треньорът трябва да е много добре подготвен за всичко, което го очаква от първия възможен момент. Ако не е, много бързо ще се пречупи. Щеш, не щеш, в първите месеци ще правиш грешки, защото все още не познаваш напълно качествата, характера на играчите. Отбор не се гради за един или два месеца, дори и да привлечеш качествени футболисти. Но пък в ЦСКА, ако през първата година не постигнеш успехи и не спечелиш доверието на хората, няма кой да те чака. Това в някои ситуации е правилно, но в други случаи се е оказвало грешно. Сега за треньора ще е доста тежко, но това е и интересното в неговото предизвикателство. Сигурен съм, че той е много амбициран и вярва, че ще се справи. А дали това ще се случи, времето ще покаже.