Австралия – Холандия

Шансовете на озитата

Австралия, ако се вярва на рейтинга на ФИФА, е най-слабият отбор на световното. Началото на мача с Чили го доказа – 2 допуснати гола за 15 мин.

След това обаче австралийците се концентрираха, върнаха едно попадение и до края храбро се опитваха да докопат поне точица. Не успяха, но заслужиха похвали за старанието си.

А дали са заслужили и първи точки на турнира? Сами по себе си, май че да. Но в конкретния случай отговора на този въпрос знае само Холандия.

Батман Робин

Оранжевите, които в първия си двубой стриха на прах действащия световен и европейски първенец, показаха, че не са никакъв скрит фаворит, а една от най-страховитите сили в Бразилия. И именно те ще решават кой, колко и какво ще получи.

Като се има предвид апетитът на Ван Перси и Робен, в дадения случай вероятно "подаръкът" ще се състои от цяла мрежа ярки и апетитни голчета.

В златния сборник на най-хубавите голове на световните първенства завинаги е вписан шедьовърът на нелетящия холандец Бергкамп срещу Аржентина през 1978. А полетът на супермена Робин ван Перси миналата седмица вдигна естетическата летва на попаденията до някаква нереална височина. Какъв подвиг да чакаме от него днес?

Меден месец

Младоженците Орин и Мелиса ван Линген (холандци от Австралия) не са картотекирани за нито един от двата тима, но много искат да присъстват на мача.

Неотдавна те сключили брак, след което решили да продължат с необмислените постъпки. А именно – да отскочат през половината земно кълбо до световното в Бразилия.

Дестинацията им била град Салвадор де Баия на източното крайбрежие. Находчивият им туроператор обаче се изхитрил да ги изпрати в Сан Салвадор – столицата на една от най-криминогенните страни в света, разположена между Гватемала и Хондурас.

Два дни по-късно, когато съдържанието на пакета от безмитния магазин свършило, досадната логистична грешка изплувала наяве. Чест прави на туроператора, че се нагърбил да поправи собствената си грешка. Сега младоженците са на път за Бразилия.

Вярно, за да попаднат и на мача, ще трябва да се доберат до Порто Алегре. Най-важното е да не ги пратят до Порто в Португалия.

Испания - Чили

Испанският пулс

Под монотонното тиктакане на пиренейската тики-така и ритмичните звуци от докосването до топката при безкрайните пасове към най-близко застаналия свой се загуби звученето на испанското сърце.

Не, не, мозъкът все още функционира (да си припомним гениалните разсичащи пасове на ХавИниеста в първия мач), но изчезна блясъкът в очите и жаждата за чужда кръв.

Съкрушителният разгром срещу холандците трябва да послужи на златния отбор на Дел Боске като дефибрилатор и евентуално да върне шампионския дух в отслабената плът.
 

Ще пусне ли селекционерът (свежа) кръв? Хуан Мата, Коке, Фабрегас – струва ми се, че тези момчета са готови да се втурнат в единайсеторката и да изправят падащото знаме.

Чилийските чушлета

Горещият дебют на първенството – 3 гола във вратата на Кенгурутата – засили сериозно апетита на лютивите южноамериканци. Лидерът на атаките им Алексис Санчес пари яко – на сметката си той има гол и пас.

И те вероятно отново ще се понесат напред, към вратата на горкия Касияс – за излизане от групата им трябва още една победа.

Заради това епохално дело оздравя Артуро Видал. С него в състава Чили ще се бори докрай.

Камерун – Хърватия

Загубата на Ето

Травмата на Сами го изключи от списъка на участниците. А Камерун без Ето'о прилича на Анжи без него – скромничко, бедничко, но все пак интересно.

Оказа се, че той цяла пролет е играл в Челси с болно коляно и, подобно на много други звезди, е рискувал изобщо да не стигне до Бразилия. Вярно, Ето'о все пак записа един мач, но не такъв, какъвто би искал: Камерун беззъбо падна с 0:1 от мексиканците, а можеше да бъде и разгромен, ако страничните съдии внимаваха малко повече.

Сега тимът на Финке е лишен от своя фар в атака. Ще съумеят ли Уебо, Муканджо и останалите Чупо-Мотинги да се ориентират без него сред вълните на хаотичните си атаки?

Завръщането на Манджукич

Хърватите впечатлиха в първия си мач с Бразилия. Принципно те можеха да постигнат много повече, ако действаха по-сръчно и по-майсторски в атака. С две думи, ако отпред беше Манджукич. Този път той ще е там.

Баварският супер нападател изкара най-големия мач в групата като в сауна и сега, разпален и зачервен, сам е готов да качи градуса в ущърб на камерунците.

Ще се раздадат ли хърватите?

Като се има предвид равенството между Бразилия и Мексико, хърватите във всички случаи ще трябва да победят Сомбреротата в последния кръг. Тоест не е нужно да громят Камерун, ще им стигне и хиксче.

Пранич не е напълно здрав, пък и Модрич изпитва болка, така че е напълно възможно тимът на Ковач да свали оборотите, след като поведе в резултата. Ще рискуват ли "шахматистите" да пестят сили за последния си мач в групата?

 

Халил Гайнутдинов, "Спорт сегодня"