Левски стигна до драматична победа над Черно море с 3:2 в двубой от 24-ия кръг на Първа лига, игран на стадион "Тича".

Двата отбора спретнаха истинско дерби и до последно държаха под напрежение зрителите. "Сините" останаха с 10 човека след като Антонио Вутов бе изгонен в 53-ата минута. Аймен Белаид и Ривалдиньо пък направиха дебют за гостите.

След тази победа Левски продължава да е на третото място с актив от 49 точки с 5 по-малко от втория ЦСКА, който утре ще се изправи срещу Етър. Черно море е 9-и с 27 пункта.

Двата отбора започнаха динамично срещата, като "сините" видимо изпитваха затруднение с изнасянето на топката, заради дълбоката преса на домакините. В 7-ата минута все пак Роман Прохазка успя да си освободи пространство и имаше възможността да отправи шут малко пред градницата на наказателното поле, но вратарят Благой Макенджиев успя да хване топката.

В 13-ата минута гостите бяха близо до това да отбележат. Милош Цветкович проби по крилото и центрира в пеналтерията. Случилото се изненада стража на "моряците", който не се намеси добре. От това се възползва Ривалдиньо, който само трябваше да добута топката в опразнената врата. В последния момент обаче Даниел Димов се намеси решаващо.

В 21-ата минута Антонио Вутов откри резултата. Талантът на Левски направи хубав рейд между противниковите футболисти и отправи изстрел от границата на наказателното поле. Шутът му се оказа достатъчно силен и топката мина зад гърба на Макенджиев.

Само минута по-късно домакините изравниха. Радослав Василев се възползва от грешка в защитата на Левски и получи пас от Мариан Огнянов. С лека доза късмет нападателят прати топката във вратата на Николай Кръстев.

В 30-ата минута домакините пропуснаха добра възможност да поведат в мача. Поредна грешка на Аймен Белаид позволи на Фенуш да комбинира с Огнянов, който стреля без особена подготовка. Кръстев извади късмет и успя да спаси "сините".

В 38-ата минута Паулиньо отново даде аванс на гостите. Бразилецът получи великолепен извеждащ пас, надбяга защитата на домакините и се озова очи в очи с Макенджиев. Футболистът запази хладнокръвие и прати топката във вратата.

В 42-ата минута Черно море отново можеше да изравни светкавично. Шут на Георги Илиев бе блокиран от Белаид, топката попадна в Огнянов който обаче стреля встрани от вратата. Така първото полувреме завърши без повече голове.

През втората част двата отбора продължиха да се надиграват неуморно. В 53-ата минута "сините" останаха с човек по-малко. Нервите на Антонио Вутов не издържаха и той изрита Хасани при спряла игра.

Логично, гостите се прибраха в своята половина, което автоматично увеличи атаките на Черно море. В 63-ата минута домакините можеха да изравни по фамозен начин. Атанас Зехиров центрира към Георги Илиев. Ветеранът отправи страхотен изстрел с ножица, който се насочваше към горния ляв ъгъл. Николай Кръстев обаче демонстрира великолепен рефлекс и изби топката.

Две минути по-късно Левски стигна до нов гол. Традиционно Давид Яблонски се оказа страшилище в наказателното поле на противника. Защитникът се оказа сам при центриране на Жорди Гомес от фаул и с глава прати топката във вратата - 1:3.

В 73-ата минута резултатът стана 2:3. Дани Кики центрира отляво, Белаид отново не беше в кондиция и Радослав Василев прати с глава топката зад гърба на Кръстев.

В последните минути "моряците" се опитаха с всички сили да стигнат до равенството, но синята защита оцеля, въпреки безпирните атаки на домакините.

Черно море - Левски 2:3

Голмайстори: Антонио Вутов (21), Радослав Василев (22), Паулиньо (38), Давид Яблонски (64), Радослав Василев (73)

Черно море: Макенджиев, Зехиров (Минчев 85'), Хасани, Димов, Витанов (Минков 73'), Цветков, Илиев, Огнянов, Фенуш, Кузма (Кики 55'), Василев
Треньор: Илиан Илиев

Левски: Кръстев, Цветкович, Яблонски, Белаид, Фигерейдо, Прохазка, Тиам, Гомес, Паулиньо (Кабрал 84'), Вутов, Ривалдиньо (Костов 64')
Треньор: Делио Роси

Варна, стадион "Тича"
Съдия: Станислав Тодоров
Жълти картони: Огнянов, Хасани, Димов, Илиев, Василев (Черно море); Прохазка, Гомес, Белаид, Кръстев (Левски)
Червен картон: Вутов (Левски)