Горещият дъх на подновяващата се Първа лига вече се усеща и отборите почти финализираха зимната си селекция. Разбира се, трансферният прозорец затваря на 20 февруари, но водещите отбори вече изчистиха това, което е за продан и за покупка. 

Водещите отбори бяха сравнително пестеливи откъм покупки, а почти всичките им попълнения идват от чужбина. В отсъствието на качествени и приемливи като цена български играчи, този ход изглежда логичен и оправдан. Фокусиращият върху себе си най-много внимание Тодор Неделев е с тежка контузия и отпадна от сметките. Въпреки интереса от "Лудогорец", "Левски", "Ботев" Пловдив и "Локо" Пловдив Преслав Боруков остана в "Етър", ЦСКА не успя да отскубне младия национал Виктор Попов от "Черно море", а Светльо Ковачев бе призован от "Арда" в Разград въпреки интереса на кърджалийци, ЦСКА 1948 и още 2-3 тима от елита.

До момента 18 са новите попълнения от чужбина в Първа лига, а "Левски", „канарчетата“, ЦСКА и "Царско село" още тестват по някой и друг легионер. Има и няколко случая, в които отборите взеха чужденци от нашия шапионат, като там приблизателно знаем какво да очакваме. Такива са случаите със Сулака, взет на „Герена“ от "Арда" и с Ловре Кнежевич в "Етър", който също преди това бе в Кърджали.

Съвсем очаквано два от големите отбори, които се представиха много зле през есента – "Левски" и "Ботев", напълниха най-много потребителската си кошница. „Сините“ привлякоха трима играчи от чужбина, Дилън Джордж кара проби, а близо до „Герена“ е и Драган Михайлович от АПОЕЛ. „Канарчетата“ пък вече са с петима нови легионери, а още двама-трима карат проби.

Количеството обаче засега не обещава качествени промени. Единственият плюс на дошлото от датския "Фремад" Амагер трио е, че до последно футболистите са играли редовно в клуба си. Доста ниското ниво на втородивизионния отбор и показаното от Янсон, Рабей и Младеновски в контролите на "Ботев", не дават особени надежди. Далеч повече оптимизъм носи левият бранител Па Конате, който до последно риташе в Розенборг. Дошлият в "Локо" Пловдив Конър Руан пък за последно е носил екипа на третодивизионния френски "Безие".

Другият често срещан проблем с попълненията отвън е, че те са буквално изтръгнати от заслужена или недотам заслужена пенсия. Новият в "Черно море" Пабло Алварес за последно е имал отбор през май миналата година и то третодивизионният "Алавес" Б. Последният му мач пък е почти преди година – 8 март.

Попълнението на "Царско село" Ален Стеванович има топвизитка, но не е участвал в официален мач от 19 август 2019 година?! Да, няма грешка, това прави година и половина. Ръждясали са бутонките и на новия централен защитник на "Арда" Манолис Русакис, който тепърва ще трябва да си връща формата след няколко месеца извън играта.

Централният защитник на "Левски" Начо Монсалве има 0 срещи за сезон 2020/21, а се е събличал по екип за последно на 8 март миналата година. Съотборникът му в отбрана Фейсал Рерас е с едва четири среща в шампионата на Мароко за сезона.

В кондиция изглеждат попълненията на "Лудогорец" и ЦСКА. Пиерос Сотириу е най-резултатният от дошлите през зимата в елита с шест попадения за сезона. Кайседо пък е с 22 мача за "Витория" Баия, като и единствен е играл в официален мач през 2021 г.

Клубовете ни обаче заслужават адмирации заради преориентацията си да привличат играчи в добра възраст. Единственият над 30-те е Звонимир Микулич в "Левски", но той е вратар.

Цели 7 от футболистите са до 23 години, като тук попадат и новите на „Армията“. Едва напуснали тийнейджърството са и двама бранители на "Ботев". Шестима от легионерите са в още развиващата се възраст между 24 и 27, а четирима са в пика си – между 27 и 30 години.

Материал на "Монитор"