Новият сезон в Първа лига ще започне на 8 юли (петък), пише „Тема Спорт“. Причината за рекордно ранния старт на родния елит е световното първенство в Катар. Мондиалът започва на 21 ноември и ще продължи до 18 декември, седмица преди Коледа.

Заради него есенните дялове в европейските шампионати трябва да завършат най-късно в началото на ноември, за да имат време финалистите за подготовка. Въпреки, че България не е сред тях БФС трябва да се съобрaзи с разпоредбата на ФИФА и УЕФА.

Сегашната кампания у нас стартира на 23 юли (петък). Това е с цели две седмици по-късно от предвиденото начало на следващия сезон.

Заради пандемията кампанията 2020/21 започна на 7 август, а 2019/20 на 12 юли, което досега бе най-ранния старт. Това означава, че отборите ще имат и по-малко време за лятна подготовка. Именно затова пък наскоро, в анкета пред Диема спорт, настояха и доста от треньорите в Първа лига. На този етап не се предвижда промяна във формата.

Тук обаче изникава въпрос, че зимното прекъсване ще е доста сериозно – 3 месеца (почти целият ноември, декември и януари). Предстои клубовете, БФС и телевизията държаща правата да коментират всичко това на среща.

Сезон 2022/23 във Втора лига пък е предивден да започне седмица по-късно – на 15 юли (петък). Финалът за Суперкупата най-вероятно ще бъде насрочен за края на юни.

Снимка: Lap.bg