Локомотив Пловдив победи Черно море с 3:0 в един от най-очакваните мачове от 11-ия кръг на efbet Лига. 

На стадиона в пловдивския парк „Лаута“ домакините доминираха и се поздравиха със заслужен успех. 

Бабакар Дионе откри резултата в 12-ата минута, за да последват голове на Бирсент Карагерен и Димитър Илиев от дузпа след почивката.

Така четвъртият Локомотив Пловдив събра 22 точки и се изравни с ЦСКА и Лудогорец. Черно море е пети с 19 пункта. Лидер с 23 точки е ЦСКА 1948.


Преди началото на двубоя футболистите на двата отбора се срещнаха с легендата на френския футбол Луис Фернандес, който гледа мача по покана на „черно-белите“ и слезе на терена, за да се ръкува с всички.

Иначе срещата започна с натиск на домакините, които опитаха да притиснат Черно море в собствената му половина, но така и не успяваха да зъздадат чисти положения.

След 7 минути игра се стигна до изключително чисто положение. След центриране на Николай Златев от пряк свободен удар, Стефан Велев продължи топката с глава към вратарското поле, където Матиас Курьор бе съвсем сам и стреля отблизо, но Динко Хоркаш направи страхотно спасяване. След това топката кирошира в Александър Василев и тръгна към вратата, но защитника изчисти.

Пет минути по-късно Локо Пловдив много добре прати топката от левия фланг към центъра, където бе Димитър Илиев. Капитанът пусна топката напред към Петър Витанов, който веднага изведе Бабакар Дион на дясното крило. Седмицата на Локо Пд бе останал съвсем сам, нахлу в наказателното поле и с нисък удар по диагонала матира Иван Дюлгеров – 1:0 за Локо Пловдив.

В следващите минути домакините се прибраха по-назад, а варненци бяха тези, които атакуваха по-често, отбелязва "Тема спорт". След половин час игра Милош Петрович се оказа на много добра позиция в наказателното поле на „моряците“, но ударът му с глава мина над напречната греда.

Черно море отговори с шанс пред Закария Беншаа, който бе изведен от Мазир Сула сам срещу вратаря. Хоркаш обаче скъси дистанцията до офанзивния футболист, който би във вратаря и след рикошет в него топката излезе. Атаките на „моряците“ обаче продължаваха и Локо Пд трябваше да работи сериозно в защита.

В първата минута на добавеното време Курьор бе изведен зад отбраната, но стреля покрай вратата, а бе отсъдена и засада. Това бе и последното опасно положение за първата част.

Втората част започна с двуостра игра, като в 50-ата минута ВАР трябваше да разглежда потенциална дузпа за нарушение на Мартин Паскалев срещу Мазир Сула. Системата обаче прецени, че не е имало фал и играта продължи.

В 55-ата минута Александър Василев стигна до една топка на над 20 метра от вратата на Черно море и стреля мощно, но Дюлгеров се намеси добре.

Точно преди изтичането на час игра „смърфовете“ нанесоха втория си удар. Дион центрира много добре топката към Бирсент Карагарен. Той я овладя майсторски, като така елиминира Виктор Попов вдясно от вратата на Черно море и с удар в левия ъгъл остави безсилен стража на гостите.

В 64-ата минута Матеус Да Силва нахлу в наказателното поле, където Живко Атанасов му влезе на шпагат. Първоначално съдията Никола Попов прецени, че е имало симулация на десния бек на гостите, но след преразглеждане на ситуацията с ВАР стана ясно, че е имало наружение на Атанасов.

Така бе посочена дузпа за домакините. Зад топката застана Димитър Илиев, който с изпълнение тип „Паненка“ прати топката в мрежата за радост за домакинските привърженици по трибуните.

В следващите минути играта и на двата отбора не вървеше, вследствие на поройния дъжд, който се изсипваше над стадион „Локомотив“. В 82-ата минута хоркаш спаси удар на Исмаил Иса, а бе отсъдена и засада.

Вратарят на Локо Пд трябваше да се намесва минута по-късно и след удар на Атанасов след центриране от пряк сбоводен удар на Васил Панайотов.

 

Локомотив Пловдив - Черно море 3:0

1:0 Бабакар Дионе - 12'
2:0 Бирсент Карагерен - 59'
3:0 Димитър Илиев - 68', дузпа


Локо Пловдив: 23. Динко Хоркаш, 19. Александър Василев, 4. Мартин Паскалев, 20. Милош Петрович, 13. Матеус Да Силва, 15. Пиер Зебли, 34. Петър Витанов, 7. Бабакар Дион, 9. Бирсент Карагарен, 14. Димитър Илиев (к), 99. Преслав Боруков

Черно море: 25. Иван Дюлгеров, 3. Живко Атанасов, 15. Петар Босанчич, 77. Стефан Велев, 6. Виктор Попов, 71. Васил Панайотов (к), 88. Мимито, 31. Закария Беншаа, 39. Николай Златев, 8. Мазир Сула, 19. Матиас Курьор.