Георги Илиев прекарва 9 години в школата на Черно море, където получава основата, която му позволява в следващите две десетилетия да запише името си с главни букви в историята на българския футбол. Да осъществи доста доходоносен трансфер в Китай и да изиграе 24 двубоя за националния отбор. Но и след напускането на един от най-качествените си юноши академията на варненци не е намалила оборотите за разлика от тази на ЦСКА, която изглежда зациклила от доста време.

Това се доказва от броя собствени юноши, които ще бъдат в групата на двата тима днес. За моряците те ще са цели 7 – Иван Дюлгеров, Виктор Попов, Росен Стефанов, Мартин Дичев, Даниел Димов, Велислав Василев и Атанас Илиев. Повечето от 1/3 от изпълнителите на Илиан Илиев! На „Армията“ пък бройката на собствените кадри ще е… 1. И то с условие. Става въпрос за Християн Петров, който обаче започва да тренира в Панчарево, когато е 15-годишен, а преди това е част от Локомотив Пловдив.

И ако от ЦСКА опитат да минат с оправданието, че отбор с по-ниски цели като Черно море може да си позволи да използва повече собствени български футболисти, алибито им увисва с факта, че варненци са произвели повече родни национали през последните години от червените. Четирима срещу трима. От „Тича“ са тръгнали Атанас Илиев, Мартин Минчев, Илиан Илиев-младши и Виктор Попов, докато червените са развили Божидар Чорбаджийски, Валентин Антов и Християн Петров.

В Борисовата градина трябва да си зададат някои въпроси и по-важното – да намерят техните отговори, тъй като амбициите, с които Гриша Ганчев дойде преди 8 години, свързани с школата, бяха много по-мащабни.