Един от най-опитните футболисти на Черно море Васил Панайотов даде интервю пред „Тема Спорт“. Халфът сподели очакванията си за предстоящия важен мач с Лудогорец в сряда. Той направи равносметка на сезона за моряците и какво очаква от тима през следващата кампания.

- Васко, предстои последният мач за сезона. Какво е настроението в отбора преди двубоя с Лудогорец?

Отборът е добре подготвен. Предстои ни последен мач за сезона. Важен двубой, за да успеем да затвърдим добрите игри, които показахме през цялата кампания. Тренираме и се готвим на пълни обороти за срещата с Лудогорец.

- Колко по-различен ще бъде двубоят от този през 2019 година, когато титлата отново се реши в последния кръг, а Лудогорец победи Черно море с 4:1. Тогава вашият отбор отнесе много критики за представянето си, като част от играчите ви бяха подложени и на детектор на лъжата…

В България всеки ден чуваме какво ли не за футбола. Черно море е отбор, който играе за собствената си чест. Искаме да покажем добра игра и че сме тим, играещ срещу всички на 100 процента. Готвим се на високо ниво и излизаме, за да победим Лудогорец. Тази година срещу този отбор се представяме добре. Победихме ги в Разград за Купата на България, но рулетката на дузпите ни попречи да се класираме за финала. Очакваме предстоящия двубой с нетърпение и искаме да покажем най-доброто от себе си. Не се връщаме назад.

- На какво се дължи доброто ви представяне срещу Лудогорец през този сезон – на повишаване класата на Черно море или на спад във формата на разградчани?

Смятам, че се дължи на това, че вече от дълго време запазихме гръбнака на нашия отбор. Черно море притежава много силни и опитни футболисти.Тимът се е сработил и добрите игри са плод на това, че всеки познава съотборника си отлично. Постоянно можем да разчитаме един на друг и да си помагаме във всяка ситуация. Успехът за нас през този сезон е добре изграденият колектив. Не изиграхме само срещу Лудогорец силни двубои, а и с другите отбори.

- Как приемаш призивите в българския футбол за феърплей? Дори от БФС излязоха с писмо за последните кръгове в първенството…

Това е моето разочарование от футбола, защото всеки говори за феърплей, обвинява другия, а никой не гледа себе си. Смятам, че Черно море показа на всички от началото на сезона, че играе срещу всички и се борим за нашите имена и фенове. Всеки отбор трябва да прави това. Много е лесно да обвиняваш трети или четвърти тим, а да не гледаш себе си. Аз съм човек, за когото първото е да има самокритика, а много хора в българския футбол нямат такава и всеки говори за феърплей и обвинява другия. Черно море е отбор, който след всеки мач излиза от терена с високо вдигната глава. Чували сме много неща какво е станало в еди-кой си наш мач, но това са пълни глупости.

- Съжаляваш ли, че Черно море не успя да бъде в битката за евротурнирите? Не беше ли по-добър сценарий отборът да играеше за седмото място, което дава право за бараж?

За мен не е по-добре, защото искаме да играем срещу добрите отбори. Целта бе да влезем в шестицата. Имахме два варианта, с които да погледнем към Европа. Всичко бе в нашите крака, но за съжаление загубихме с липса на късмет от Левски на „Герена“, а за купата видяхте как отпаднахме. Има огорчение в нас, защото лично за мен сезонът на Черно море бе много добър. Най-вече играта бе тази, която всички искахме да покажем и феновете да останат доволни от представянето ни на терена. Съжалявам, че не достигнахме до финала за купата, защото го заслужавахме. С оглед на жребия, който изтеглихме, показахме добро представяне и отстранихме ЦСКА на четвъртфиналите. Срещу Лудогорец играхме като равен с равен, но нямахме късмет. Този колектив, треньорски щаб, ръководство и фенове заслужавахме да играем финал за Купата на България. Но всичко е минало и гледаме напред. Най-важното сега е в следващия мач да се представим добре и да победим.

- През този сезон се завърна и варненското дерби. Колко губи българският футбол от изпадането на Спартак Варна?

Със сигурност загуби много. С радост участвах в това дерби и мога да кажа, че се получи истински празник за Варна. Емоцията и еуфорията, които през цялата седмица преди мача имаше в града, бяха невероятни. За съжаление, това е футболът. Гледаме нашето си представяне и да продължим да се утвърждаваме като един от най-силните отбори в Първа лига.

- Как виждаш Черно море през следващия сезон?

Надявам се да се запази същият отбор. Амбицията, която имахме през тази година, да се увеличи още повече и да направим по-силни мачове. С добра подготовка можем да посегнем към по-горните места в класирането. Черно море заслужава да покаже футбола, който показа в Първа лига, и в Европа.

Снимка: Lap.bg