Легендата на Черно море и ЦСКА Божил Колев сподели пред „Тема Спорт“, че е дошло време България да има нов шампион, различен от Лудогорец, който е в серия от 12 поредни титли. Колев е петкратен първенец с армейците (1971, 72, 73, 75 и 76). В периода 1970-79 изиграва 254 двубоя за червените във всички турнири. На „Тича“, откъдето тръгва за големият футбол, има два престоя (1967-70 и 1979-81) с над 120 срещи. Записва 60 двубоя и 8 гола за националния отбор. Футболист №1 на Варна за XX век.

„Възходът на Черно море е напълно заслужен и не е от вчера. Вече доста време Илиан Илиев полага основите и сега бере плодовете. За него мога да говоря само суперлативи. Работи изключително добре, организирано и най-важното гледа постоянно към школата. Той е огромно богатство за Черно море. Не се притеснява да взема таланти от академията и да ги интегрира в първия отбор, което не е лесна задача и не е за всеки. Почти всеки трансферен прозорец има играчи, които напускат, но той съумява да изгради нов боеспособен отбор. Уцелва точните чужденци. Заедно с неговия помощник Петьо Костадинов работят изключително качествено и силно в името на Черно море. Не случайно сега им гласуваха доверие и в националния отбор. Илиан е доказателство, че когато клубът ти гласува доверие, резултатите рано или късно идват“, споделя Колев, който има три периода като треньор на моряците.

„Защо Черно море да няма сили да стане шампион? Нали затова работят – да се класират колкото се може по-нагоре. След близо 100 години Варна пак да има шампион ще е нещо велико. Ще се радвам много, но стига да няма странични фактори. Оттук е тръгнал футболът за България, да не го забравят много хора. Няма да е лошо да видим битка за титлата между Черно море и ЦСКА. Още Никола Спасов, Бог да го прости, положи основите на израстването с Купата и Суперкупата през 2015 година и сега Илиан Илиев успешно развива нещата. Той работи толкова сериозно. Познавам го още от юношеските му години, когато като треньор му гласувах доверие в първия отбор на Черно море, аз го взех, когато беше моряк. При мен започна, но аз после заминах в Кипър. Той беше първият трансфер у нас за един милион лева, колкото платиха Левски, за да го имат. Направи много силна кариера като играч. Няма нищо случайно. Сега се радвам и съм му благодарен за съвместните ни отношения, които са до ден, днешен. Често се чуваме и обсъждаме футбола“, продължи славният национал.

„Крайно време е България да има нов шампион, да се порадваме и ние във Варна“, завърши Божил Колев.

Снимка: Lap.bg