Галерия

С храбри намеси вратарят Владислав Стоянов опази вратата на Лудогорец и донесе точка в решителния мач с Базел в Шампионската лига. С много битка разградчани устискаха 0:0 пред малко над 20 000 привърженици на националния стадион "Васил Левски".

С точката командата на Георги Дерменджиев е на трето място, а Базел на четвърто, като и двата отбора са с по 2 точки преди последния кръг от груповата фаза.  

Нулевото равенство се оказва доста стратегическо заради първия мач в Швейцария, където българският първенец направи 1:1 и има предимство в преките двубои.

Така ако след последните мачове двата тима останат с равни точки, Лудогорец ще остане на третата позиция и напролет ще играе в елиминациите на Лига Европа.

В последните мачове от група "А" на 6 декември разградчани гостуван на ПСЖ, а Базел приема Арсенал.


Лудогорец остана без един от лидерите си в часовете преди мача - Марселиньо, който получи контузия и пропусна важния двубой. Така в ролята на плеймейкър бе Вандерсон, а на левия фланг застана Върджил Мисиджан.

Изненадата в състава е липсата на опитния бек Йордан Минев, който е заменен от Сисиньо на десния фланг. Именно Минев донесе победата преди две години с 1:0  в Шампионската лига на "Васил Левски".

За разлика от предишните домакинства в Шампионската лига с фаворитите ПСЖ и Арсенал, когато повеждаха в резултата, този път разградчани започнаха по-предпазливо. В началните минути падна здрава битка в средата на терена и двата отбора повече се дебнеха за грешка.

Макар да нямаше кой знае какво превъзходство Базел успя да изнесе играта в половината на българския шампион и създаде по-интересните моменти в мача. В 16-ата минута Владо Стоянов спаси далечен удар на Зуфи. Малко след това коварен удар от фаул почти от аутлинията можеше да изненада българския страж, но той отново внимаваше и опази вратата си.

Лудогорец също показа зъби, но набезите на разградчани приключваха с разбърквания в наказателното поле на съперника и блокирани удари. Централният нападател Клаидиу Кешерю остана изолиран от играта.

При единственият си добър шанс за полувремето румънецът провали отлична контраатака с далечен удар, който премина далеч от целта, вместо да комбинира с налитащия Кафу.

В края на полувремето швейцарците стигнаха до най-чистото си положения досега в мача. Ланг центрира отдясно в наказателното поле, където Зуфи засече топката, но Владо Стоянов с блестящ рефлекс спаси.

Така българският вратар запази резултата 0:0 до почивката и се прибра в съблекалнята под аплодисментите на публиката.

През второто полувреме Лудогорец заигра с една идея по-активно в предни позиции и стигаше по-често пред швейцарската врата, но липсваше завършващия удар.

Кешерю отново се опита да изненада от дистанция вратаря на Базел Вацлик и пак не намери целта. Разградчани продължиха да търсят път към вратата на Базел, но швейцарците действаха изключително стабилно в защита.

В последните двайсетина минути гостите се хвърлиха в атака и бяха много близо до гола. В 76-ата минута Елюнуси излезе сам срещу вратаря и стреля фронтално, но Владо Стоянов отново извади своя отбор с невероятно спасяване.

В края на мача имаше голямо напрежение и пред двете врати, но гол така и не падна. Така надеждите на Лудогорец за третото място в групата остават. При загуба на Базел от Арсенал в Швейцария на 6 декември, българският първенец ще продължи напролет в Лига Европа.

Лудогорец - Базел 0:0

Лудогорец: Стоянов, Сисиньо, Паламино, Моци, Натанел, Дяков, Анисе, Мисиджан (84 - Лукоки), Вандерсон (90 - Кампаняро), Кафу, Кешерю (90 + Пластун)

Базел: Вацлик,  Траоре, Баланта, Сухи, Ланг, Зуфи, Джака, Бярнасон (85 - Кала), Делгадо (79 - Спорар), Елюнуси, Думбия (79 - Янко)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/7ZYtCtkIsCo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>