Спомняте ли си как започна сезона крилото на Лудогорец Джоди Лукоки? А сещате ли се какви ги вършеше Върджил Мисиджан през есента в евротурнирите. През месец юли 2016 година първият почти сам преодоля Младост Подгорица във втория квалификационен кръг на Шампионската лига. Конгоанецът с холандски паспорт Лукоки вкара три гола на черногорците, а след това направи много силен мач срещу Цървена звезда в Разград... Върджил Мисиджан пък изигра 9 двубоя най-престижния турнир.

Той имаше огромна заслуга за попадането на тима в груповата фаза - вкара и в двата плейофа на чешкия Виктория Пилзен (2:0 и 2:2). Но не спря дотук - след това се разписа и при историческото 2:2 срещу ПСЖ в Париж. А с тази точка Лудогорец стана първият български тим, излязъл от груповата фаза на ШЛ и доби право да участва в 1/16-финалите на Лига Европа.

В момента обаче двамата търкат пейката на разградчани, повяхнали под дълбоката сянка на Вандерсон и Джонантан Кафу, които са първи избор на треньор Георги Дерменджиев за флангови нападатели. Шанс за изява за лалетата има само, ако Кафу играе на върха на атаката, но с наличието на Клаудиу Кешерю, който не спира да вкарва, това така и не се случва.

Факт е, че през настоящата кампания Лудогорец чупи голови рекорди. Всеки от офанзивните футболисти в тима подобрява показателите си спрямо предишните си сезони в Първа лига. Нещата обаче не стоят по същия начин при Лукоки и Кафу. След добрия им старт, двамата не оправдаха очакванията. В 15 мача в Първа лига Лукоки има едва един гол.

Той е престоял на терена 488 минути - средно по 32.5 на двубой. Това не е показател, с който да може да се похвали. За последно Джоди бе на терена в шампионатен мач на 9 април - при 0:1 от Дунав Русе, като се появи в игра като смяна. Мисиджан участва в последната среща на шампионите. При 4:0 над Черно море в Разград той влезе в 85-ата минута на мястото на Вандерсон, който бе заменен, за да получи аплаузите на феновете... 

Парадоксът е, че Лукоки и Мисиджан биха били твърди титуляри във всеки друг отбор в елита. Но в Лудогорец не е така. Явно е, че ролята на резерви не им харесва. Но ще трябва да се задоволят с нея. В момента двамата изглеждат като пуснали се от хорото, но така няма как да излязат от сянката на бразилските си колеги. Те не трябва да разчитат само на това, че Джонатан Кафу ще бъде продаден. Защото за този пост се точи и взетият през зимата от Ботев Пловдив Жоао Паоло - той също по-често е ползван като крило, отколкото като нападател. 

Ако Мисиджан и Лукоки не подобрят формата си, няма как да направят крачка и към по-голям клуб, каквото е и желанието им. Те твърдят, че могат да играят в топ-тимовете на Холандия, но в моментната им форма, това няма как да се случи. Въпросът е, могат ли да намерят играта си от началото на кампанията? 

Материал на "Тема Спорт"