Утре във Вилнюс Лудогорец ще опита да сложи край на негативната си серия от мачове без победа в евротурнирите. Орлите вече доста дълго време не познават вкуса на успеха и затова те се настройват за такъв над Жалгирис. За последно разградчани победиха на европейската сцена чешкия Виктория Пилзен. Това стана през миналия сезон, в първия плейоф за влизане в групите на Шампионската лига. На 17 август 2016 година Лудогорец спечели с 2:0. Резултатът на стадион "Васил Левски" откри Козмин Моци от дузпа в 51-ата минута, а в 64-ата Върджил Мисиджан удвои.

На реванша Лудогорец стигна до 2:2 и влезе в груповата фаза на надпреварата. След това в шестте мача с ПСЖ, Арсенал и Базел тимът стигна до 3 равенства и финишира на трето място в групата. Това му позволи да играе на 1/16-финалите за Лига Европа. Там обаче непреодолимо препятствие се оказа Копенхаген. Датчаните спечелиха с 2:1 в България, а след това възпитаниците на Георги Дерменджиев стигнаха само до 0:0 в реванша и бяха елиминирани.

За последно шампионите спечелиха като гост на Цървена звезда - в реванша от третия квалификационен кръг на Шампионската лига през миналата кампания. На 2 август 2016-а редовното време на "Мала Маракана" в Белград завърши 2:2 (такъв бе резултатът и от "Лудогорец Арена") и се наложи да се играят продължения. В тях орлите вкараха нови два гола и спечелиха с 4:2 пред 50 хиляди навиячи.

В мачовете от втория квалификационен кръг на ШЛ Лудогорец иде се опита да обърне в своя полза и баланса си срещу отбори от бившия СССР. До момента разградчани са мерили сили с два такива тима, като активът им е победа, равенство и две поражения, при голова разлика 3-4. През сезон 2013/14 орлите се срещнаха с украинския Черноморец Одеса в груповата фаза на Лига Европа. Те успяха да спечелят с 1:0 като гост, а у дома завършиха 1:1 и това им отвори пътя към продължаване към 1/16-финалите на турнира, където бе елиминиран италианският Лацио (победа с 1:0 в Рим и 3:3 в реванша на "Васил Левски").

През сезон 2015/16 разградчани допуснаха най-голямата си издънка в евротурнирите. Тогава те бяха елиминирани още във втория квалификационен кръг на Шампионската лига от молдовския Милсами. Тимът от град Орхей спечели с 1:0 визитата си в България, а след това достигна и до победата на реванша с 2:1.