Клубовете от българския футбол са продали футболисти в чужбина за рекордните 12.5 млн. евро през календарната 2017 г. Това показва анализ на данните от системата за трансфери на ФИФА - TMS (Transfer Matching System), предоставени от БФС. Системата беше въведена през 2009 г., като в нея се разглеждат международните сделки в професионалния футбол, отбелязва вестник "Дневник".

В основата на рекордната за българския футбол сума е продажбата на футболист за 7 млн. евро. Макар името на играча и на замесените в сделката клубове да са тайна, на практика се знае, че става въпрос за продажбата на Джонатан Кафу от "Лудогорец" в "Бордо".

Втората позиция заема трансфер за 4 млн. евро. Това са парите, които "Лудогорец" е получил за Хосе Паломино, който премина в "Аталанта". Сумата съвпада с данните в специализирания сайт transfermarkt.de. За 2017 г. в българския футбол са направени общо над 220 международни трансфера, като повече от 200 са входящите. От всички сделки едва 19 са срещу трансферна сума.

В това число влизат още изходящи сделки съответно за 525 хил. евро и 450 хил. евро. Един от тези трансфери следва да е този на Божидар Краев, който премина от "Левски" в датския "Мидтиланд". През 2017 г. българските клубове са преминали границата от 2 млн. евро за привличането на футболисти. Сумата от 2.095 млн. евро се дължи на седем сделки, най-голямата от които е и изравненият рекорд за купуване на играч от чужбина в българското първенство - 1.5 млн. евро.