Повече от година и два месеца минаха от по­следната дузпа, свирена срещу Лудогорец в първенството на Първа лига. На 18 септември 2017 г. от бялата точка се разписва халфът на Бо­тев (Пд) Лъчезар Балтанов, а двубоят е спече­лен от разградчани у до­ма с 2:1 след попадения на Марселиньо и Игор Пластун.

Само 8 дузпи са свире­ни срещу разградчани от техния първи мач в елита на 6 август 2011 г. Тогава в Каварна тимът на Ивайло Петев прави 0:0 с Локо (Пд). От то­зи момент разградчани са изиграли точно 250 двубоя в първенството на България. Или дузпа срещу тях се свири на всеки 31,25 мача, тоест почти цял шампионат. Три от дузпите са в до­макински мачове, а 5 - при гостувания. Най-много - по 2, са в полза на Литекс и Ботев (Пд).

Първият наказателен удар срещу седемкратните шампиони бе сви­рен чак в 73-ия им пореден двубой в елита - на 20 октомври 2013 г. Или по­вече от 2 календарни го­дини от началото на ма­човете им сред най-до­брите. Тогава Юрген Джазула от Литекс се разписва за победата с 4:2.

Козмин Моци и Георги Терзиев са били виновни за дузпа във вреда на „Лудогорец" два пъти, а по веднъж наказатален удар са предизвиквали Александър Др. Алек­сандров, Йордан Минев, Хосе Луис Паломино и вратарят Даниел Наумов. По 2 пъти безуспеш­но са се опитвали да па­рират удар от бялата точка бразилецът Ренан, Иван Чворович и Вла­дислав Стоянов, по вед­нъж - Милан Борян и Да­ниел Наумов.

Интересното е, че 8-те дузпи са били свирени от 7 съдии, като единствено габро­вецът Георги Йорданов е имал смелостта да по­каже два пъти бялата точка пред вратата на Лудогорец. Единият път е при 2:0 в полза на разградчани срещу Бо­тев в края на двубоя, а вторият е при 4:2 за Ли­текс.

Два от мачовете са аб­солютно без значение. Драгомир Драганов дава дузпа за Верея при 5:0 в полза на Лудогорец, а тази, вкарана от Мартин Камбуров от Локо (Пд), е в последния кръг, когато разградчани излизат с юношите.

Положението с Лев­ски и ЦСКА не е по-раз­лично този сезон. Дузпа­та, която Валери Божи­нов вкара за победата на Ботев (Враца) на 25 ноември, бе едва втората срещу „сините" през първенството. Първата бе на 11 август, когато Божидар Васев откри за Дунав от 11-метров, но след това Левски победи с 2:1.

На 22 септември пък бе единствената дузпа сре­щу ЦСКА, когато във Враца Валери Божинов натресе гредата на Витаутас Чарняускас от 11 метра и след това „черве­ните" спечелиха с 2:0.

Интересното е, че Ва­лери Божинов е един от малцината, вкарали дуз­па на Лудогорец. Това става на 11 май 2014 г. при загубата на Левски с 2:3 на „Георги Аспару­хов". Той се разписва в добавеното време при 1:3. Тогава Станислав Тодоров дава дузпа и за разградчани, която оба­че е пратена в аут от Хри­сто 3латински в 41-ата минута.

Наскоро пък бе обяве­но, че Иван Цветков за­почва работа като скаут на разградчани. Той е един от четиримата бъл­гари, които са вкарвали 11-метров на Лудого­рец.

Материал на "24 часа"