"Лудогорец“ за девети пореден сезон отвя конкуренцията и далеч преди края на шампионата на практика си беше осигурил златото.

„Орлите“ вече не се борят със съперниците си, а само с рекордите. При такива ситуации доста отбори свалят темпото и просто доиграват сезона, трудно намирайки мотивация да се хвърлят на 100%.

Шампионите не правят изключение. От известно време насам те не играят на върха на възможностите си. Така беше и в последния мач на „Българска армия”.

И въпреки това продължава да не се намира никой, който да ги победи. До края на сезона останаха два кръга, като в тях „Лудогорец“ може да намери мотивацията за изява най-малко в две направления, пише "Меридиан Мач".

Първо – може да стане първият тим, вдигнал шампионската титла без загуба в първенство от над 30 кръга. И второ може да стане най-убедителният шампион в историята на българския футбол. Като превъзходство над останалите може би е ясно, че е такъв, но тук говорим за разлика в точките.

В исторически план досега най-убедителният шампион е „Левски“ от сезон 1993/94. Тогава „сините” изпревариха втория ЦСКА със 17 точки в крайното класиране.

В момента разликата между „орлите” и втория „Левски“, който пък е с равни точки с ЦСКА е 16 пункта. На пръв поглед „Лудогорец“ сравнително лесно може да постави новия рекорд. Истината обаче е, че това не зависи само от „орлите”.

Да, ако шампионите победят „Левски“, специално „сините” ще изостанат на 19 точки, което е повече от досегашния рекорд. ЦСКА обаче в момента също е на 16 зад „Лудогорец“ и ако победи в оставащите два кръга, колкото и да се напъват „орлите” постижението ще им се изплъзне.

Така че дори и при две победи за „Лудогорец“ до края, за да бъде той провъзгласен за най-убедителен шампион трябва и ЦСКА да сбърка поне още веднъж. Остават само няколко дни до финиша на сезона и съвсем скоро ще имаме отговор и на този въпрос.