Те са двама от най-силните български играчи. Излязоха от школата на "Литекс", утвърдиха се в големия футбол с екипа на ЦСКА, но вече са част от "Лудогорец". Всички знаят техните имена – Антон Недялков и Кирил Десподов. 

Играчите, които държат целия ляв фланг в тима на Валдас Дамбраускас. За тях е много добре, че днес в Разград няма да има публика, защото в противен случай при всяко тяхно докосване на топката щеше да е съпътствано от бурни освирквания и обиди.

Едни ги наричат предатели, други – професионалисти. Всичко е въпрос на гледна точка. Ясно е, че в очите на феновете на ЦСКА тези двама играчи са зачеркнати завинаги. Каквото и да направят, те ще бъдат наричани Юда, защото предадоха „червената“ идея и отидоха в най-големия съперник в последните 10 години – "Лудогорец". 

Пръв това стори Недялков, който премина в Разград от американския ФК "Далас". Този трансфер предизвика истинско цунами на „Армията“, като тарторът на агитката Росен Петров-Животното обяви, че за сделката е помогнал легендарният Христо Стоичков. Това принуди Ицо да се включва в национален ефир по време на Мондиал 2018 и да му отговоря. Впоследствие Росен Петров призова Стоичков на детектор на лъжата, а циркът вече бе станал пълен. 

Недялков обаче е човек с доста по-странен характер и сякаш неглижира всичко, случващо се около името му. Той играеше силно и все по-силно. Първо беше използван като централен защитник, а след напускането на Натанаел, започна да играе като ляв бек, каквато е традиционната му позиция. Беше избиран два пъти в отбора на груповата фаза на Лига Европа, а стана играч номер 2 на България за 2019 г. 

Днес срещу ЦСКА той може да излезе с капитанската лента, което е показателно за влиянието му в "Лудогорец". Недялков има общо 8 мача срещу „армейците“. В тях е записал 1 победа и 7 равенства. Тоест той няма загуба от бившия си отбор. А и във всички тези мачове беше сред най-добрите на терена.

Кирил Десподов пък все още няма мач срещу ЦСКА. Той подписа с "Лудогорец" в началото на октомври, когато вече първият двубой между „орлите“ и „червените“ беше минал. Срещата на „Армията“ завърши 2:2. 

Играч номер 1 на България за 2018 г. дойде в Разград под наем от Каляри. Той бе продаден на италианците в началото на 2019 г. за сума от рода на 3,5 млн. евро. Но така и не успя да се наложи в отбора от Серия А. Той се озова първо под наем в "Щурм" Грац, а сега - в "Лудогорец". Към него имаше интерес и от АЕК Атина, но Десподов в крайна сметка предпочете да се върне в родината. 

Разбираемо феновете на ЦСКА му скочиха след трансфера в Разград. Но по време на своето представяне той извади железен довод: „От „Армията“ не ме потърсиха“. И да, той в случая е прав. В "Лудогорец" му даваха всичко – участие в Лига Европа, битка за титлата и заплата, каквато иска да взима. Защо да отказва, още повече, че не е получил обаждане от ЦСКА.

Каквото и да говорят Кирил Десподов и Антон Недялков, няма спор че за тях този сблъсък с „армейците“ ще е по-специален. И че нещо в тях ще трепне, когато излязат срещу бивши съотборници в червено.

Материал на "Монитор"