Вратарят на "Арда" Иван Караджов е един от най-опитните футболисти в състава на Николай Киров и преди дербито с "Лудогорец" в Разград е нормално да очакваме, че ще има повече работа от обикновено. За това и разговаряме с него, за да сподели с каква нагласа самият той и неговите съотборници ще тръгнат за Делиормана. Караджов коментира още развитието на клуба и собствените си амбиции през този сезон.

- Иване, да започнем от мача с "Черно море" - заслужено ли ги победихте според теб?

- Аз мисля, че да. Играхме доста добре и по-добре от тях. Даже мисля, че можеше да вкараме втори и трети гол и да спечелим по-убедително.

- Те имаха доста претенции към съдийството, искаха и дузпа към края на мача. Ти беше близо до ситуацията. Имаше ли дузпа и въобще основателни ли са претенциите на "Черно море"?

- За мен нямаше дузпа, но не съм аз човекът, който решава. А за претенциите им – то в България претенции всеки има. Особено, когато е загубил.

- Смяташ ли, че когато се въведе системата ВАР в България претенциите ще намалеят и ще стане по-справедливо?

- Надявам се. Макар че сигурно ще почнат да дават по 20 минути продължения. То и сега чистото игрово време е малко. С тази система ще се накъсва още играта, но пък поне ще има повече справедливост.

- Сега на "Арда" предстои гостуване на "Лудогорец". Имате ли сили да се противопоставите успешно?

- Това, което е сигурно, че отиваме за победа в Разград. Със сигурност ще се надиграваме с тях. Няма да се затваряме или да бавим времето, пък каквото сабя покаже. Вероятно ще ни считат за аутсайдери, но пък видяхте какво стана на мача "Ювентус" - "Порто". Всички бяха отписали "Порто", но действителността се оказа друга.

- Какво ще кажеш за "Лудогорец"? Продължават ли да са най-силни в България и по-силни или по-слаби са в сравнение с предишни години?

- Нищо не искам да казвам за тях. Не е моя работа да ги коментирам. Щом са на първо място значи са най-добри и имат доста качествени футболисти. А за класата на отборите мога да кажа, че тази година силите са доста изравнени и се вижда, че всеки може да бие всеки.

- Вашите сили докъде ще стигнат и имате ли поставени цели от ръководството?

- Няма някакво класиране, което да гоним на всяка цена. Играем си мач за мач и във всеки се стремим да побеждаваме. Така ще сме доволни и ние, и ръководството, и нашите фенове. Обстановката е спокойна при нас и ако сме здрави, всичко ще е наред. А що се отнася до моите амбиции - те винаги са големи.

- Имаш ли такива за националния отбор?

- Не вярвам да има български футболист, който да няма амбиции за националния отбор. И аз се надявам да ме поканят. Но сега не мисля, за това. Имаме три мача до паузата за националните отбори и гледам към тях. Получа ли покана да играя за България естествено, че ще дам всичко от себе си.

- Да се върнем на мача с "Лудогорец"? Това че си тръгнал във футбола от ЦСКА, мотивира ли те допълнително за мача в Разград. Искаш ли с една евентуална победа на "Арда" да помогнеш и на „червените“?

- Защо трябва аз да им помагам или Арда да им помага? Те сами не могат да си помогнат, а искат друг да им върши работата. Да бяха ги победили. След като не могат сами да ги бият, чакат друг да го направи. Въобще не мисля за ЦСКА или някой друг. Арда ще играе само за себе си в Разград и за никой друг.

- През миналия сезон имаше много чужденци в "Арда". Сега са по-малко. Кой състав е по-силен сегашният или този от миналия сезон?

- Трудно ми е да кажа. И през миналия сезон си бяхме добър отбор, но бяхме дебютант в Първа лига. Това, което е сигурно, че сега сме по-сработени.

- Каква е ролята на Николай Киров за вашите успехи и много ли е по-различен от другите треньори, с които си работил?

- Със сигурност той има голяма заслуга, за да бъде "Арда" това, което е в момента. Не мога да кажа колко е по-различен от останалите. Всеки треньор си има свои виждания и идеи.

- Каза преди малко, че първенството този сезон е равностойно. Смяташ ли, че е и по-силно и щеше ли да е по-качествен футболът, ако имаше публика?

- Не бих казал, че е по-силно. Вече 4 кръга през годината минаха и видях, че почти всички терени в България са безобразни. Има само два, които са добри. На лоши терени не може да се играе добър футбол. А за публиката – на нас естествено ни липсват феновете и съм сигурен, че ако те са по трибуните това ще допринесе за качеството на футбола.

- Очакваше ли преди сезона да сте толкова добре в класирането?

- Аз лично очаквах, да. Имаме доста силни футболисти, въобще като цяло добър отбор сме. Имаме всичко необходимо, за да постигаме успехи. Надявам се само да нямаме проблеми, включително здравословни, защото в един момент от сезона имахме.

- Имате ли амбиции и в турнира за Купата на България и ще успеете ли да издържите на двата фронта?

- Да, ние не се плашим да играем в сряда и в събота. Надявам се да отстраним ЦСКА 1948. И за първенството и за Купата ще се хвърлим на 100% и ще играем за победа във всеки мач.

- Една прогноза за мача с "Лудогорец" ще дадеш ли?

- Не мога да дам прогноза. Както могат да ни бият с 3:0, така има шанс и ние да победим.


"Мач Телеграф"