"Лудогорец" е много близо до спечелването на Десетата поредна титла. Тя обаче няма да намали ангажиментите на спортно-техническото ръководство, което ще е доста ангажирано в следващия месец.

И тук изобщо не говорим за летните попълнения, а за играчите, чието бъдеще в Разград е неясно към днешна дата. И тук не говорим за редови играчи, а за основни фигури като Кирил Десподов и Бърнард Текпетей. Какво обаче ще стане с всеки по-отделно?

КРИСТИАН КАХЛИНА

Хърватският вратар играе впечатляващо, откакто дойде под наем от "Горица". Той за отрицателно време измести националът Пламен Илиев от титулярния състав и в момента изглежда безалтернативен. Кахлина обаче е в Разград под наем от бившия тим на Валдас Дамбруаскас. Ще е истинска лудост от "Лудогорец" да не го привлекат за постоянно, след като имат такава точка в договора. И това при положение, че идва капитанът на елитния нидерландски "Грьонинген" Серджо Пад. Нека двамата се борят за титулярно място през следващия сезон, пък който е по-добър, нека бъде титуляр.

ОЛИВИЕ ВЕРДОН

25-годишният бранител е собственост на испанския елитен "Алавес". През миналия сезон той е бил командирован в белгийския "Юпен", а сега – в Разград. През първия полусезон играеше от време на време, но след идването на Валдас Дамбраускас се превърна в неизменен титуляр. Ако всичко е наред и литовецът остане начело на "Лудогорец", то Вердон със сигурност трябва да бъде привлечен за постоянно. До момента през сезона 191-сантиметровият гигант записа общо 25 мача във всички турнири – 14 в Първа лига, 4 за Купата на България и 7 в Лига Европа. На моменти Вердон, който е национал на Бенин, впечатлява със своята физика и тактическа грамотност. Основният му проблем е липсата на бързина. През 2021 година успя да се пребори за титулярно място с играчи като Козмин Моци, Драгош Григоре и Георги Терзиев, което не е лесна задача.

БЪРНАРД ТЕКПЕТЕЙ

Деветият най-бърз играч в Първа Бундеслига през миналия сезон започна трудно в Разград. Сякаш Павел Върба и след това Станислав Генчев не успяваха да му намерят място сред титулярите. След идването на Валдас Дамбраускас обаче ганаецът изглежда като прероден. Видя се колко липсваше той в реванша с ЦСКА за Купата на България, а и дори и при домакинството на "Монтана". В тези две срещи Текпетей беше наказан. Той игра като развързан на „Герена“ и взе дейно участие при първия и втория гол, паднали едва до 11-ата минута. Африканецът е собственост на "Шалке 04", като медии в Германия вече писаха, че той ще се върне в Гелзенкирхен, за да помага на „кралскосините“ във Втора Бундеслига и по-точно – за бързо завръщане в германския елит. Справка обаче показва, че Текпетей е в "Лудогорец" под наем за два сезона, а не за един. Така че той ще продължи да носи екипа на „орлите“, без значение дали "Шалке 04" го иска. Договорите са си договори и се изпълняват. Ако обаче от Разград желаят да го купят през 2022 г. тогава тепърва ще има преговори между двата клуба.

КИРИЛ ДЕСПОДОВ

При него положението е много сложно. Той е под наем в "Лудогорец" от "Каляри" до края на сезона, тоест за още месец. Бившият играч на ЦСКА е твърд титуляр в схемата на Валдас Дамбраускас, а и е сред най-важните играчи като принос към точковия актив. В момента националът се съди с италианците. Причината – от "Каляри" му дължат 2 заплати. За тези два месеца Кирил Десподов трябва да получи 34 000 евро. Не е ясна причината за отказа на "Каляри", но вероятно е свързана с факта, че в този период нападателят почти не тренира с отбора. Освен това италианското правителство позволи на клубовете да разсрочват някои плащания заради пандемията, включително и заплатите. На Ботуша обаче вече има решение по подобен казус – играч е спечелил делото и това е довело до отнемане на три точки от актива на клуба и обявяване на играча за свободен агент. Ако в крайна сметка Десподов осъди "Каляри", това би било добре дошло за Лудогорец. Защото при настоящата ситуация от Разград трябва да откупят правата му от Каляри в определен срок, а сумата е повече от сериозна. Но ако Десподов бъде обявен за свободен агент това няма да се случи. Решение по казуса се чака през май. Истината е, че Десподов е основополагащ за проекта „Лудогорец“, защото е сред най-важните и постоянни играчи. Така че неговото бъдеще в следващите дни ще е повече от важно, а и интересно.

Богомил Русев, "Мач Телеграф"