Лудогорец продължава да мечтае за пробив в групите на Шампионска лига. "Орлите" надделяха над гръцкия гранд Олимпиакос след изпълнение на дузпи и си осигуриха плейофен сблъсък срещу Малмьо.

Двата отбора сътвориха истинско зрелище в мача-реванш от третия предварителен кръг за влизане в групите на най-престижния европейски клубен турнир.

Резултатът на "Хювефарма Арена" в редовното време беше 2:2, а след две продължения, в които не падна ново попадение, последваха дузпи.

При тях футболистите на Валдас Дамбраускас бяха безгрешни и след 4 точни изпълнения продължават напред в надпреварата. Сотириу, Сантана, Вердон и Сисиньо се разписаха от бялата точка, докато за Олимпиакос единствено Кени Лала успя да преодолее Кристиан Кахлина.

Гръцкият гранд пристигна в Разград пределно мотивиран и преобразен спрямо първата среща на "Йоргос Караискакис", която завърши 1:1. Този път тимът, воден от Педро Мартинс, не допусна подценяване и беше по-подготвен, отколкото беше преди седмица.

Олимпиакос откри резултата в 31-ата минута чрез Ян М'Вила, но вихрено начало на второто полувреме донесе пълен обрат на "орлите", които само за 8 минути вкараха две попадения.

В 48-ата минута Рубен Семедо си отбеляза злощастен автогол, а в 57-ата Пиерос Сотириу се разписа от дузпа.

10 по-късно такава получиха и гърците, а Ел Араби също не сбърка и направи резултата 2:2.

В оставащото време домакинтие бяха по-активни, още повече, че Олимпиакос игра повече от половин час с човек по-малко, след като Усейну Ба бе изгонен от игра в 86-ата минута.

С успеха Лудогорец си осигури минимум участие в групите на Лига Европа, а ако се справи с Малмьо, то разградчани ще играят в Шампионска лига наесен.

Гръцкият шампион ще трябва да преодолее Васил Божиков и Слован Братислава, за да се класира за Лига Европа.


Двубоят на "Хювефарма Арена" започна равностойно, като в първите минути и двата отбора прилагаха висока преса, която предизвикваше грешки от другата страна.

Все пак те не доведоха до нещо по-опасно пред някоя от двете врати в първия четвърт час игра.

Първата по-интересна ситуация се откри пред Лудогорец в 18-ата минута, когато Недялков и Каули Оливейра взаимодействаха добре помежду си, а последният опита удар от границата на наказателното поле, който обаче мина встрани от целта.

Малко след това Икоко се озова на добра стрелкова позиция, но и неговият опит не се увенча с успех.

Постепенно гърците се настаниха в противниковата половина, а натискът им можеше да се материализира в 29-ата минута. Ел Араби намери пространство за изстрел, който, за щастие на Кахлина, профуча на сантиметри от левия страничен стълб.

Това обаче се случи 120 секунди по-късно. Джордан Икоко сбърка при изнасянето на топката, а футболистите на Педро Мартинс се възползваха по най-добрия начин. Масурас получи кълбото на фланга и моментално я центрира към далечната греда, където от движение Ян М‘Вила не остави шансове за намеса на стража на "орлите" – 0:1

Към края на полувремето Недялков направи опит да изненада Цолакис с удар от дистанция, но той попадна в обсега на вратаря.

В 42-ата минута домакините изявиха сериозни претенции за дузпа, след като Десподов бе повален в пеналтерията на Олимпиакос. От повторенията обаче ясно се видя, че Ба играе с топката и главният съдия няма основание да отсъди 11-метров наказателен удар.

Втората част започна превъзходно за Лудогорец. Стефан Баджи центрира към наказателното поле, където Сотириу свали топката с глава в краката на Семедо, а бранителят злощастно я засече в собствената си врата – 1:1.

Гостите бързо можеха да излязат отново напред в резултата, но изстрелът на Ел Араби не намери целта.

Няколко минути по-късно домакините получиха възможност да изпълнят дузпа. Андруцос действа неразчетено и фаулира Десподов, а този път реферът не се поколеба да посочи бялата точка.

Пиерос Сотириу се нагърби с изпълнението и хладнокръвно прати противниковия страж в обратния ъгъл – 2:1.

Малко след като измина час игра и гръцкият гранд получи 11-метров наказателен удар, след като ситуацията бе разгледана на системата ВАР.

Кахлина също не успя да хване посоката на изстрела на Ел Араби и паритетът на "Хювефарма Арена" бе възстановен.

В 74-ата минута, на два пъти, разградчани бяха много близо до това да отбележат трето попадение. Първо Сотириу стреля право в Цолакис от близко разстояние, а при добавката Десподов шутира на сантиметри от дясната греда.

4 по-късно вратарят на гръцкия шампион отрази опасен удар на Кирил Десподов.

Олимпиакос трябваше да доиграе срещата в намален състав, след като Ба си изкара втори жълт картон и респективно бе изгонен от терена.

В първото продължение Дорин Ротариу и Алекс Сантана на няколко пъти застрашиха противниковата врата, но гол така и не падаше.

И през вторите 15 минути домакините бяха по-активни, но не съумяха да решат мача в своя полза и последва рулетката на дузпите.

Футболистите на Валдас Дамбраускас не сбъркаха при нито едно от изпълненията си, докато техният противник се разписа само веднъж от бялата точка, с което разградчани поглеждат към последното препятствие преди групите на ШЛМалмьо.

Лудогорец – Олимпиакос 2:2 (6:3 след дузпи)

Голмайстори:

0:1 – М‘Вила 31‘

1:1 – Семедо 48‘ (автогол)

2:1 – Сотириу 57‘ (дузпа)

2:2 – Ел Араби 68‘ (дузпа)

При дузпите:

3:2 – Сотириу

4:2 – Сантана

5:2 – Вердон

5:3 – Лала

6:3 – Сисиньо

Лудогорец: Кахлина, Икоко (Сисиньо – 106‘), Пластун, Верон, Недялков, Баджи (Сантана – 85‘), Са (Ротариу – 94‘), Гонсалвеш, Десподов, Каули (Янков – 106‘), Сотириу

Олимпиакос: Цолакис, Андруцос (Лала – 119‘), Семедо, Ба, Рябчук, М‘Вила (Малонг – 91‘), Бухалакис (Папастатопулос – 54‘), Камара, Врусай (Валбуена – 65‘), Ел Араби (Хасан – 106‘), Масурас (Сисе – 89‘)