"Лудогорец" прави десетия се сезон в евротурнирите и срещу "Олимпиакос" постигна най-впечатляващата си победа на преки елиминации. Разградчани сринаха една футболна империя, която очевидно до последно не смяташе, че може да понесе поражение от такъв съперник.

"Олимпиакос" е тотален доминатор в силно първенство като гръцкото, раздава заплати на играчите си между 1 и 3 милиона евро на година, а групите на Шампионската лига са като втори дом за тима, пише "Монитор".

Целият този спортно-технически, икономически и исторически фон подчертава фундаменталността на успеха за тима на Кирил Домусчиев. Да, "Олимпиакос", няма спечелен КЕШ като други две жертви на „орлите“ - "Цървена звезда" и "Стяуа", но цялостната инфраструктура около гръцкия клуб е на съвсем различно ниво.

С представянето си за последните 10 сезона в турнирите "Лудогорец" заема изключително представителното 55-о място на континента. Коефициентът на „орлите“ е 55,000, като само заради ниския коефициент на страната ни – 6,800 разградчани не са доста по-нагоре в класацията.

Отбори като "Фиорентина", "Аталанта" и "Йънг Бойс" са на местата преди „орлите“, но към техния коефициент се начисляват съответно 27,361 коефициент на Италия и 11,150 на Швейцария. "Фенербахче" пък е на 50-а позиция със ставка от 56,000, но той е натрупан и благодарение на онези 12,240 от този на всеки турски отбор. Ако той се махне, то „орлите“ ще са и преди най-популярния отбор в Турция.

След "Лудогорец" в 10-годишния период в ранглистата на УЕФА остават "Спарта" Прага (57 място), "Стяуа" (58), "Славия" Прага (62), "Цървена звезда" (70), "Партизан" (98) както и доминатора от Словения – "Марибор" (98).

Сега „орлите“ имат шанса да вдигнат още повече коефициента си, защото влизане в групите на Шампионска лига ще им осигури солиден бонус, а по-малък плюс ще има и при отпадане от "Малмьо" и попадане в групите на Лига Европа. Значимостта на успеха срещу "Олимпиакос" се потдърждава и от факта, че гръцкият колос е най-високо класираният тим от Балканите – 31-о място с коефициент 94,500.

Отборът е по-напред от Залцбург и от елиминирания в 1/16 финали на Лига Европа – "Лацио", който е на 33-о място. Разбивката по сезони на "Лудогорец" показва, че най-успешен засега си остава 2013/14, когато отборът стигна осминафинал в Лига Европа.

При двете си влизания в Шампиоска лига отборът генерира по 7,000 точки. За тази година отборът е натрупал 3,000. ЦСКА е на второ място сред българските отбори за 10-годишния период и на 224-а позиция в Европа с коефициент 11,000.