Не пиленцето, а орелът кацна на рамото на Лудогорец, но много бързо отлетя. Скоро едва ли ще се случи на българския шампион, който и да е той напред във времето, да му се наредят така картите преди груповата фаза на Шампионска лига.

Такъв плажен и несериозен Олимпиакос, както и първенецът на Швеция, който и да е той напред във времето, това не може да се нарече жребий мечта, но е трудно постижима серия от съперници в съвременните условия и правила на провеждане на турнира.

Този, в който богатите стават толкова по-богати, че всичко им отесня и се роди идеята за Суперлига. Именно това може занапред да принуди УЕФА да дръпне педала на газта и да се опита да поглези такива като Лудогорец, да им пусне малко стръв, от време на време да ги гали, за да стане Шампионска лига по-достъпен турнир.

Ето това е като кажат, че парите не играят на терена. Лудогорец отстрани съперник с по-голям бюджет и по-високи заплати на играчите, но отпадна от тим с по-нископлатени футболисти.

Няма пълно щастие, няма и абсолютна справедливост. Но това с Лудогорец беше почти. В реванша с шведите Лудогорец имаше шанс да гребе с пълни шепи положителните нюанси от системата ВАР. Отменен гол след една минута и отсъдена дузпа след 2 минути - забравени ситуации и върнати в полза на българския шампион. Какво повече да искаш от истината?!

Не помогна и това, че Малмьо дойдоха в Разград с таралежите под мишниците. Или пък Ва Банк стратегията на орлите изненада треньора на шведите. В крайна сметка май се оказа, че Малмьо играха на минимума си, а Лудогорец на максимума си и Йон Дал стана Йол Взел.

Дамбраускас може би се бе опрял на сентенцията, че съдбата обича смелите и тръгна напред за бърз първи гол, защото при инкасирано във вратата на Кахлина първо попадение всичко щеше да се срине. С неговите камъни по неговата глава. Явно така бе решил да действа литовският треньор спрямо колегата си Томасон.

След заучени статични положения в 33-ата можеше да стане вече 2:0 за домакините и вече както се казва, мачът щеше да отиде в съвсем друга посока. Валдас опита да упражни и изнесена преса. Това не успя, защото не се практикува редовно и методично на такова високо ниво.

Преди година при Павел Върба това упражнение получаваше оценка Слаб 2. Е, няма как за толкова кратко време Дамбраускас да научи отбора си така, че на международната сцена да получава оценка поне добър 4, да не говорим за повече.

През второто полувреме лудогорци удвоиха рискования си подход, което може би е единственият правилен подход при такива обстоятелства. Съвсем други са тези елиминационни мачове без зачитане на правилото за гол на чужд терен.

Малмьо и от сън да ги събудиш, все тая игра щяха да си играят. Гостите бяха с каменни изражения, спокойни като хипопотам в плитки води, но в малки периоди видимо бяха притеснени от агресията на българския шампион.

Може би съвсем друго щеше да е при такъв натиск, а и Лудогорец да разполагаше с друг тип публика. В такива моменти малко футболна варварщина от трибуните щеше да е от голяма полза. Тихичкият стадион в Разград бе изцяло по вкуса на закъсалия през второто полувреме Малмьо.

Шведите заслужено елиминираха Лудогорец. Дамбраускас нямаше какво да направи повече. На този етап той е точният човек за българския шампион, но е все още млад и зелен за това ниво. Но, Дай Боже всекиму, треньор на неговата възраст в Източна Европа да се ядосва, че вместо в Шампионска лига, ще играе в групи на Лига Европа.

Младият специалист има пред себе си време, спокойствие, спортна власт, бюджет, организация, база и всичко, което се сетите в този ред. И най-важното, Дамбраускас има пред себе си европейски мачове поне до Нова година. Има почва, която да обработи наесен, после да засее и догодина по това време вече с повече опит и отбор, изграден по свой вкус да влезе в Шампионска лига.

Предшествениците му говореха с недомлъвки за целите на Лудогорец. А той с намръщена физиономия не измрънка лузърски, че продължава напред, а директно каза: Аз обещах Шампионска лига, яд ме е!

Желю Станков, "Тема:Спорт"