Лудогорец ще направи опит да привлече панамския защитник на Левски Хосе Кордоба. Разградчани вече опипват почвата на каква цена може да си осигурят услугите на 20-годишния бранител, съобщава „Тема Спорт“. Те дори са отправили неформално предложение от 7-цифрена сума в евро. Тя обаче не е удовлетворила ръководството на сините. Реални и съществени преговори се очаква да има през лятото или до месец, когато вече ще е ясно дали Левски ще участва в евротурнирите. От това явно до голяма степен ще зависи бюджетът на клуба от „Герена“ за следващия сезон.

Твърди се, че от Разград са готови да броят 1 300 000 евро, за да купят защитника. Според запознати от Лудогорец дори са опитали да отмъкнат Кордоба, преди сините да го откупят. Там така и не намериха солиден заместник на отказалия се Козмин Моци. Игор Пластун вече не е първа младост, а за мачове от евротурнирите е доста бавен и издиша. Жосуе Са, който удряше тавана на заплатите в Разград, не успя да се наложи и вече не е в тима, Терзиев е със статут на запушвач на дупки, само Вердон е по-стабилен.

От столичния клуб съвсем скоро се похвалиха, че от лятото вече държат правата на играча, който в момента е преотстъпен от Индепендиенте де ла Хорера. Този панамски клуб първо даде под наем Хосе в Селта, където той мина пробен период. Испанците обаче не успяха да му оправят документите и Кордоба записа само 3 мача за дублиращия отбор на галисийците.

След това бранителят мина пробен период в Етър при Александър Томаш, който го одобри, а за сделката съдейства и Цанко Цветанов, който тогава бе част от управата на великотърновския клуб. Именно левият защитник от националния отбор от САЩ ’94 е в основата и на преминаването на Хосе в Левски от втородивизионния тим. На „Герена“ той бързо се адаптира към изискванията на Станимир Стоилов и си спечели симпатиите на съотборници и привърженици.

В Разград са получили отказ в опитите си да изпреварят Левски, след като са разбрали, че сините имат клауза за преференциален купувач, след като изтече наемът на играча. Повече от обяснимо е, че Лудогорец може да предложи огромна и непосилна за столичани заплата. До края на март Кордоба бе с повече от скромно месечно възнаграждение. След като Левски го откупи, то бе сериозно увеличено. За следващите 3 години парите на защитника ще растат постепенно, като са заложени и солидни бонуси. И въпреки това в Разград централния бранителят би получавал поне 6-7 пъти над тавана при сините.

Дали ще има съществени преговори и каква ще е цената на Кордоба? Ако Левски не се класира за евротурнирите, може и да се наложи да продава. При сложени на масата 2 милиона евро, от „Герена“ едва ли ще откажат сделка, която би им дала свеж въздух и би запушила доста дупки, като стари и текущи дългове към НАП, както и ще донесе временно спокойствие за редовно изплащане на заплати на футболисти и персонал до есента.

Треньорът Стоилов вероятно отсега се оглежда за алтернатива. Възможно е новата централна двойка защитници да е Ван дер Каап – Сундберг, а да се търси някой евтин за резерва на този пост.

Хосе Кордоба направи много силен мач срещу Лудогорец в Разград за първенство. Тогава той асистира на Билал Бари, след като преди това проби отлично по левия фланг. До момента той има 18 двубоя за Левски във всички турнири – 16 в първенството и 2 за купата. С отличните си изяви за кратко време измина пътя от родната Втора лига до националния отбор – дебютира в световната квалификация срещу Канада, спечелена с 1:0 на 31 март тази година.