Лудогорец ще е непоставен в третия квалификационен кръг на Шампионската лига. Това означава, че при достигане на тази фаза, разградчани ще имат доста силен съперник на хартия. След като Динамо Загреб си осигури титлата в Хърватска, за сметка на водения от бившия треньор на Орлите Валдас Дамбраускас – Хайдук Сплит, разградчани се свлякоха при отборите с по-нисък коефициент. Така ще е, ако фаворите в началната фаза на надпреварата се движат по план. Естествено, разградчани обаче ще могат „да прескочат“ в урната на поставените, ако някой се издъни на първото или второто стъпало.

Разградчани започват участието си турнира с коефициент 23.000 – с 5 точки по-нисък от миналогодишния, който беше 28.000. Причината е, че при формирането му отпада сезон 2016/17, когато орлите играха в групите на Шампионската лига и спечелиха общо 8 пункта за коефициента, пише "Тема спорт". През миналата кампания те бяха и под №57 в клубната ранглиста, а сега са под номер 69, като делят тази позиция с английския Лестър.

Лудогорец ще научи съперника си за първия квалификационен кръг на 14 юни, а на следващия ден ще знае и срещу кого ще се изправи, ако продължи на второто стъпало. Първият двубой от 1 кв. кръг ще е на 5/6 юли, а реваншът на 12/13 юли. За орлите е много важно да преминат тази фаза, защото след това дори и да отпаднат, ще имат възможност да се пробват в третия квалификационен кръг на Лигата на конференциите.

Най-сериозния възможен съперник на старта на европохода е полският шампион Лех Познан. Във втория квалификационен кръг също има подводни камъни. Сред тях е първенецът на Израел Макаби Хайфа. От този тим вече заявиха, че не искат да се падат срещу три евентуални противника – Лудогорец, Динамо Загреб и гръцкия Олимпиакос.

Преди старта на участието в Шампионската лига разградчани ще изиграят един официален двубой. Те ще срещнат носителя на купата на България Левски в сблъсък за Суперкупата, който ще е на 2 юли.