„Едно време пращахме наши ветерани в Кипър, за да стават голмайстори, а сега идва един кипърец у нас, за да стане най-резултатен в първенството ни“. Подобни мнения могат да бъдат прочетени във форумите. Но на черното бяло не можеш да кажеш – Пиерос Сотириу стана голмайстор на родната Първа лига със 17 попадения, едно повече от основния си съперник Жорди Кайседо и 4 повече от лидерите на ЦСКА 1948 и Локо Пд – Ивайло Чочев и Димитър Илиев. А кипърецът има и 5 асистенции, което означава, че е пряко замесен в 22 гола, само в Първа лига. Иначе общо през сезона във всички турнири Сотириу е изиграл 42 мача, в които е вкарал 23 гола и е дал 6 асистенции.

Но да се върнем на родното първенство. В Разград имаше сериозни опасения, че след напускането на голмайстор номер 1 в историята им – Клаудиу Кешерю, много трудно ще се намери футболист, който да бележи колкото румънеца. Още повече, че Сотириу бе вкарал само два гола през пролетта на 2021 г. Но при всеки един от тримата треньори, водили „орлите“ в този период – Валдас Дамбраускас, Станислав Генчев и Анте Шимунджа, Пиерос не спираше да бележи, като в крайна сметка изпревари головата машина на ЦСКА Жорди Кайседо.

11 от тези 17 гола (вкарани за 1710 минути, по едно попадение на всеки 100 минути) на Сотириу са с десен крак, 2 са с ляв крак, а 4 с глава. Той не впечатлява със скорост, но е силен физически и се разбира добре с Кирил Десподов, което се оказа решително в битката за титлата. От бялата точка пък е клинично точен, като изпусна само веднъж, но то не беше фатално – при 1:0 над Локо Пд през есента.

Стрелеца, какъвто е прякорът на Сотириу, не се притесни от силната зимна селекция на Лудогорец, когато в Разград само в рамките на няколко дни дойдоха други двама нападатели – Матиас Тисера и Игор Тиаго. Напротив – той започна да играе все по-добре и все по-добре, формата му по никакъв начин не спадна. Игралият в Копенхаген нападател можеше да пропусне последния мач за сезона, тъй като е национал на Кипър и сега го очакват тежки битки, но предпочете докрай да защитава своя голмайсторски приз и игра и срещу Черно море, където вкара гол, а и срещу Левски, където обаче не успя да реализира.

Трудното обаче за Сотириу тепърва предстои. Защото конкуренцията ще става все по-сериозна, а от него вече ще се очакват голове в Европа. През миналия сезон той отбеляза на Мура, Олимпиакос, Малмьо и Брага, но въпреки това не успя да помогне на Лудогорец да стигне до групите на Шампионската лига – голямата и истинска цел.

Богомил Русев/ „Мач Телеграф“