Финландският шампион ХИК (Хелзинки) постигна победа с 3:0 за самочувствие над Интер (Турку) във 2-ия кръг на плейофа за титлата в местното първенство и очакват с настроение битката с Лудогорец в Лига Европа в четвъртък. Мачът на 6-и октомври е от 21.45 часа българско време на Олимпийския стадион в Хелзинки, едно от историческите съоръжения за европейския и българския спорт.

За финландците това е последна възможност, за да останат с реални шансове за класиране за следващ етап в Европа – дали като 2-и в групата на Лига Европа, или като трети и продължаване в Лигата на Конференциите. Предварителните им планове бяха те да водят люта битка с Лудогорец за 3-ата позиция, но успехът на българите срещу Рома беше непредвиден и сега те имат три точки повече. Финландците донякъде очаквано паднаха у дома от много по-класния отбор на Бетис, а след това отстъпиха и от ранения Рома във Вечния град.

С успеха в първенството снощи ХИК събра 55 точки, с пет повече от КуПС (Куопио), но имат и мач отгоре, тъй като изиграха предварително срещата от 3-ия кръг срещу Сенайоки.

Първите два гола в срещата бяха дело на Антъни Олусаня, който откри резултата в 49-ата минута и след това затвърди преднината в 71-ата. Четири минути преди края Лопулукемат, какъвто е прякорът на ХИК, стигна и до трети гол, дело на Боян Радулович от дузпа.

Първият проблем, който в ХИК трябва да решат за мача с Лудогорец, е дали ще бъде възстановен Пири Соири. Опитният полузащитник се представи на много добро ниво срещу Интер (Турку), но в 52-ата минута се контузи и старши треньорът Тони Коскела трябваше да го замени. Мястото му беше заето от национала на Папуа-Нова Гвинея Дейвид Брауни. Но Соири е важен в схемата на Коскела и мускулната му травма ще се следи изкъсо.

След мача Коскела заяви, че не е никак доволен от представянето преди почивката, но през втората част отборът имал друго лице. И трите гола са най-малкото, с което гостите от Турку се отървали. Гладните за голове играчи в атаката търсели и четвърти гол, въпреки че 3:0 стана в 86-ата минута.

"Първото полувреме беше наистина незадоволително, но след почивката значително подобрихме атаката си, като по този начин упражнихме натиск и създадохме достатъчно положения за гол. Понякога мачовете се решават от дребни детайли, но на този етап от сезона точките са важни. Подобрихме и головата разлика, така че добра вечер в крайна сметка, коментира цитираният от БТА треньор на ХИК Тони Коскела.

Снимка: БГНЕС