Лудогорец тресна с 2:0 ХИК Хелзинки и записа страхотна победа в среща от 4-ия кръг на група "С" на Лига Европа. Головете за разградчани забиха Дани Групер (39) и Рик Джонатан (64).

С този успех "орлите" си гарантираха мачове и напролет в евротурнирите. Лудогорец ще завърши поне на трето място в групата си, което ще прати "зелените" на бараж за осминафинал в Лигата на конференциите в началото на 2023 година срещу съперник от този турнир.

Разградчани обаче могат да запазят и сегашното си второ място, което пък ще е уникален успех и ще донесе още срещи в Лига Европа.

С победата си Лудогорец си осигури и 630 хиляди евро – толкова се полагат за успех в групите на втория по сила турнир и минимум бонус за достигане на плейоф за 1/8-финал в Лига на конференциите.

В другата среща от групата Рома и Бетис завършиха с равенство. Така Бетис е лидер с 10 точки, Лудогорец е втори със седем, Рома има 4, а ХИК е само с една точка.


Отборът от Разград започна по-добре, но не успя да създаде чисти голови положения в наказателното поле на противника. 

В 16-ата минута Якуб Пьотровски засече с глава центриране от корнер. На пътя на топката застана Пири Соири, като не се наложи на вратаря Конър Хазард да се намесва.

Четири минути по-късно Бърнард Текпетей стреля коварно от сериозна дистанция, а Хазард успя да избие в ъглов удар. След изпълнението топката стигна до Антон Недялков и капитанът на Лудогорец шутира покрай вратата.

В 39-ата минута превъзходството на Лудогорец даде резултат. Рик Джонатън получи на левия фланг и навлезе към наказателното поле, след което с петичка остави топката за Дени Групер. Последва силен диагонален удар в близкия ъгъл, а Хазард не действа уверено и топката влезе за първи път във вратата на ХИК.

В 43-ата минута Каули Оливейра беше изведен на стрелкова позиция, но шутира неточно. Веднага след това Оливие Вердон направи груба грешка, като не можа да овладее подаване и подари топката на Пири Соири, който комбинира с Малик Абубакари и той стреля с първото докосване. Серджо Падт направи ключово спасяване. 

След почивката българският шампион продължи да контролира събитията не терена. В 52-ата минута Сантери Хостика се възползва от центриране, но Сисиньо изби кълбото пред голлинията.

В 58-ата минута Бърнард Текпетей стреля покрай вратата на гостите от Хелзинки, 180 секунди след това и опит за гол на Каули не попадна в целта.

В 64-ата Текпетей отне топката в близост до централната линия и се озова сам срещу вратаря, финтирайки Хазард, след което върна към Рик Джонатан и той лесно се разписа за 2:0.

Лудогорец продължаваше да владее инициативата и в 77-ата минута резервата Игор Тиаго центрира, а Текпетей стреля от дъгата на наказателното поле, но Конър Хазард изби топката.

В допълнителното време попадение на Каули беше отменено заради засада, а Юка Райтала беше отстранен с червен картон. 

Лудогорец - ХИК Хелзинки 2:0

Голмайстори: 1:0 Дени Групер 39, 2:0 Рик Джонатън 64

Лудогорец: Серджо Падт, Сисиньо, Антон Недялков, Оливие Вердон, Дени Групер, Мануел Шоу (78-Педро Нареси), Якуб Пьотровски (87-Нонато), Каули Оливейра, Рик Джонатън, Матиас Тисера (66-Игор Тиаго), Бърнард Текпетей (87-Спас Делев)

ХИК: Конър Хазард, Арту Хосконен, Миро Тено, Юка Райтала, Дейвид Браун (46-Мати Пелтола), Перпарим Хетемай, Сантери Ваананен (59-Насим Бужелаб), Лукас Лингман (70-Атому Танака), Пири Соири (58-Каспер Теро), Сантери Хостика (70-Антони Олисаня), Малик Абубакари