Кирил Десподов вкара гол в трети пореден мач за националния отбор. Преди да се разпише срещу Кипър за победата с 2:0 в контролата на Острова на Афродита, капитанът на нашите вкара и при победите в Лигата на нациите над Северна Македония с 1:0 и Гибралтар с 5:1.

Това, което постигна Десподов, на пръв поглед не е нещо невиждано. Досега има цели 40 случая, в които даден футболист се разписва в три поредни мача на „лъвовете“. Десподов обаче го прави за втори път. Първият също беше през тази година. Припомняме, че между март и юни той също се разписа в три поредни срещи – контролите с Катар и Хърватия, които загубихме с по 1:2, а след това и при равенството срещу Северна Македония – 1:1 в старта на борбата в Лигата на нациите. Това вече са го постигали малко футболисти. И по-конкретно Десподов е едва шестият, който може да се похвали, че има серия от голове в поне три поредни срещи на България, в които е взел участие.

Крилото на Лудогорец дублира постижението на легендата на ЦСКА Иван Колев, който също има две серии от по три мача, като при всеки от тях вкарва по един гол. Същите две поредици присъстват и в кариерата на легендарния национал и играч на АС-23 преди втората световна война – Любомир Ангелов-Старото. Рекордьори съвсем логично са Христо Стоичков и Димитър Бербатов. И двамата по 4 пъти са стигали до три или повече мачове с вкаран гол за България. Легендата на Локомотив Сф – Атанас Михайлов пък го е правил три пъти.

Що се отнася до продължителността на самата серия, головете отбелязани в нея и тяхната важност, Христо Стоичков е категорично номер 1, пише „Мач Телеграф“. Камата вкарва 8 гола в 8 поредни мача, в които взима участие между 11 октомври 1995 година и 8 юни 1997-а. Серията му започва в края на европейските квалификации, в които загубихме от Германия с 1:3 и Грузия с 1:2. След това се разписа в контроли с Македония и ОАЕ (3:0 и 4:1 за нас), а серията продължи и на еврофиналите в Англия. Там Стоичков вкара головете за България и в трите мача – 1:1 срещу Испания, 1:0 срещу Румъния и 1:3 срещу Франция. След това Ицо се завърна чак на 8 юни 1997 срещу Люксембург на световната квалификация в Бургас. Тогава вкара гол от дузпа, а България победи Великото Херцогство с 4:0.

Като брой на головете в серията номер 1 е Никола Стайков, който между 1929 и 1930 година вкарва 9 гола в 6 мача. Атанас Михайлов и Асен Панчев пък също като Стоичков са стигали до серия от 8 гола, но не от 8 мача, а от 6.