Мачът днес срещу Андерлехт ще е специален за Лудогорец и по-конкретно за треньора на тима Анте Шимунджа, пише "Мач Телеграф". Това ще е неговият 15-и двубой начело на „орлите“ в европейските клубни турнири. С това той ще стане еднолично номер 1 сред чужденците, които са водили тима в Европа, изпреварвайки Валдас Дамбраускас. Литовецът записа своите 14 мача през 2021 година. В тях той регистрира 4 победи, 5 ремита и 5 загуби при голова разлика 13-15. До момента в своите 14 мача Анте Шимунджа има по-добър актив. Победите и загубите са равни – по 6, а равенствата са две, при голова разлика 22-20.

След като днес със записването на 15-ия мач срещу името си словенецът стане еднолично трети, пред него ще останат само двама български треньори. Лидер е Георги Дерменджиев, който има 27 мача в Европа, а 12 от тях бяха в груповата фаза на Шампионската лига. Втори е Стойчо Стоев, който за двата си периода в Разград води отбора в 25 мача в Европа.

От чужденците само Пауло Аутуори има повече победи, отколкото загуби – пет срещу три, но пък той нямаше нито един успех в групова фаза в Европа. А Шимунджа за момента е напред само при головата разлика. Безспорният му връх в Европа е победата над Рома и Жозе Моуриньо с 2:1 в Разград на 8 септември 2022 г. с голове на бразилците Каули и Нонато. Като домакин отборът при него играе доста силно, като загуби само от Динамо Загреб и Бетис с по един гол разлика, макар срещу хърватския гранд „орлите“ да играха много силно. Като гост засега победата е само една – над черногорския Сутиеска, но пък и повечето от останалите съперници бяха доста стойностни и трудни за побеждавано на техен терен.

Снимка: Lap.bg