Лудогорец тресна раздирания от проблеми Андерлехт в първи мач от плейофната фаза на Лига на конференциите.

"Орлите" удариха 1:0 закъсалия гранд в Разград.

Реваншът в Белгия е следващата седмица.

Това бе първа загуба на Андерлехт от български тим.

Успехът пък е дебютен за разградчани у дома в мач от директните елиминации на евротурнирите. Допреди тази вечер "орлите" имаха само една победа в същинската фаза на някои от турнирите, но тя бе като гост. Това се случи през 2014 г. в Рим, когато шампионът на България победи Лацио.


Лудогорец стартира ударно срещата. Разградчани опитаха натиск от самото начало на мача.


Десподов центрира остро в 6-ата мин. Нахлуващият Тиаго чакаше да прати топката на празна врата, но стражът на гостите излезе и пресече паса на футболист номер 1 на България.

Игор Тиаго на два пъти се озоваваше на чиста позиция в началните минути, но реферите отсъждаха засади.

В 9-ата мин. обаче нападателят на "орлите" бе в чиста ситуация и откри резултата.

Тиаго засече перфектно центриране на Десподов и прати неспасяемо топката в мрежата на Вербруген.

Лудогорец организира бърза контраатака в 11-ата мин. Топката попадна у Текпетей. Ганаецът нахлу мощно в половината на Андерлехт и стреля силно, ала шутът му прелетя встрани от целта.

След попадението разградчани дадоха инициативата на Андерлехт.

Едва след половин час игра гостите стигнаха до първи удар. Андред Дрейер стреля, но шутът му излезе в аут.

Въпреки натиска на белгийците за цяло полувреме те нито веднъж не отправиха точен удар.

Групер опита да намери Десподов на границата на наказателното поле с дълъг пас в 37-ата мин. Защитник на Андерлехт изби, но топката попадна у Игор Тиаго. Нападателят триково задължа, премина през двама противници, след което пусна пас към свободния вляво Бърнард Текпетей. Играчът на Лудогорец веднага спря, но топката излезе в аут.

В ответната атака Андерлехт пропусна да изравни. Една от звездите на тима Ислам Слимани се озова на чиста позиция в наказателното поле след разбъркване в пеналта на "орлите". Нападателят обаче стреля в аут.


В 41-ата мин Текпетей получи добре на крилото. Ганаецът влезе навътре и стреля, но  Барт Вербруген улови.

В продължението на първата част гредата спаси Лудогорец. Дрейер получи непокрит в наказателното поле и шутира. За негово нещастие топката се отби в десния страничен стълб на Падт.

Втората част стартира равностойно. Андерлехт отново задържаше повече топката, както бе и през първите 45 мин.

Защитата на "орлите" обаче се бе подредила и не оставяше празни пространства.


Кристиан Арнстад получи на границата на наказателното поле в 64-ата мин. Шутът на 19-годишния футболист обаче излетя високо над вратата на Падт.

В средата на полувремето Кирил Десподов беше изведен сам срещу вратаря на Андерлехт. Футболист №1 на България опита да преодолее вратаря на гостите, но той спаси. След това беше обаче бе маркирана засада, въпреки че след повторенията стана ясно, че бързоногото крило е в чиста ситуация.

Андерлехт опита натиск в последните 20 мин на срещата.

Обръчът пред Падт се затягаше все повече и повече.

Белгийците стигнаха до най-чистото си положение в мача. Бенито Раман се възползва от груба грешка на Франко Русо. Резервата излезе очи в очи с Падт, но стражът на Лудогорец показа класа и спаси с крак.

Малко преди последния съдийски сигнал Лудогорец пропусна да удвои. Спас Делев центрира на далечната греда, където чакаше. Матиас Тисера. Ударът на резервата обаче бе блокиран.

Лудогорец - Андерлехт 1:0

Голмайстор: 1:0 Тиаго (9)

Стартови състави:

Лудогорец: Серджио Падт, Дани Групер, Франко Русо, Игор Пластун, Аслак Фон Витри, Педриньо, Нонато, Шоу, Бърнард Текпетей, Кирил Десподов, Игор Тиаго

Андерлехт: Барт Вербруген, Килиан Сардела, Ян Вертонген, Дзено Дебаст, Майкъл Мурийо, Кристиан Арнстад, Амаду Диавара, Яри Весхарен, Марио Струйкенс, Андерс Дрейер, Ислам Слимани