Техническият директор на Лудогорец (Разград) Козмин Моци заяви в интервю за румънското издание "Проспорт", че се надява отборът да защити титлата си и да триумфира за 12-а поредна година в българското футболно първенство.

Шампионите, обаче, не държат съдбата си в свои ръце, тъй като два кръга преди края на кампанията в Първа лига изостават на точка зад лидера ЦСКА-София.

Лудогорец вече спечели трофей през сезона, след като триумфира с националната купа след успех с 3:1 над ЦСКА 1948 на финала на 24 май.  
 
"Радостта беше голяма, защото Лудогорец не беше печелил купата от 2014 година. Въпреки това, празненството беше по-скоро резервирано, с чаша бира или вино в хотела, защото имаме да вършим още работа в първенството. Краят на сезона е много тежък, една от най-трудните години, откакто съм в Лудогорец. Но се надяваме на 7 юни след последния кръг отново да бъдем шампиони", коментира Моци.

Лудогорец следи доста футболисти, но трудно може да си позволи да вземе играч от новия румънския шампион Фарул Констанца.

"Би било трудно, защото не разполагаме с много голям бюджет за трансфери. Убеден съм, че има доста играчи, следени от клубове в Европа, които Фарул може да продаде за доста сериозни пари",

Моци разкрива, че веднага би привлякъл 17-годишното дясно крило Адриан Мазилу, който записа 20 мача със 7 гола и 1 асистенция за тима от Констанца през последния сезон.  

"Бих взел Мазилу на секундата, както се казва. Без замисляне бих предложил 4-5 милиона евро за него, ако имах тази възможност", допълва той.  

Моци се надява Лудогорец да избегне Фарул в първите квалификационни кръгове на Шампионската лига, ако все пак се пребори за титлата в България.

"Първо трябва да станем шампиони в предстоящия напрегнат край на сезона. След това ми се ще да избегнем Фарул в първия квалификационен кръг на Шампионската лига, защото те са много неприятен съперник. Бих предпочел да ги срещнем в по-късна фаза на турнира, например в плейофите", заявява румънецът.   

Той признава, че при пристигането си в Разград не е очаквал да остане цели 12 години.

"Не съм си го помислял, но времето доказа, че тогава съм направил правилния избор. Пристигнах в различен свят. Не очаквах да намеря такива условия в Разград в България. И усляхме да свърмиш хубава работа заедно. Няколко пъти влязохме в групите на Шампионската лига и Лига Европа, спечелихме доста национални трофеи", казва Моци.

Той си спомня за срещите с големите футболисти, сред които и Кристиано Роналдо с екипа на Реал Мадрид. 
 
"Фантастичен играч (Роналдо), срещу когото се изправих, когато може би беше в най-добрата си форма. Беше най-добрият в света по онова време. За такива мачове работиш всеки ден и тези моменти са незабравими. Играхме с Ливърпул, Арсенал, ПСЖ. Не успяхме да направим голяма изненада, но смятам, че като цяло се представихме достойно срещу такива велики съперници като Джерард, Кавани, Ди Мария, Йозил, Стърлинг", казва още румънецът. 

Той смята, ме най-големият кошмар за Лудогорец в Евротурнирите е загубата с 0:6 от Арсенал в Лондон./БТА
 
"Кошмарът се случи при 0:6 от Арсенал в Лондон. Разликата като качество беше огромна. Не знаехме какво да правим, как да се защитаваме по-добре. На обратния полюс беше победата над Базел (б.а. 1:0 в групите на Шампионската лига) и равенството с ПСЖ на "Парк де Пренс" (2:2)", спомня си Моци.   

Той засега не възнамерява да се връща в родината си, за да работи на ръководен пост в румънския футбол. 

"Не сега! Имам още много да уча. Искам да изкарам курс за спортен директор, да натрупам повече опит, за да мога да планирам по-добре бъдещето. На този етап за мен е страхотна възможност, че започнах работа в ръководството на Лудогорец, където имам възможност да общувам с хора, които са в бизнеса от 20-30 години. Вече научих много нови неща, но съм наясно, че има и още много неща, които трябва да разбера. Вървя стъпка по стъпка", завършва Моци.

Снимка: Lap.bg