В Босна и Херцеговина продължават да оценяват макар и късно това, което Ивайло Петев направи начело на националния отбор, пише Тема спорт. Журналистът Амир Сужан дори стига по-далече, призовавайки шефовете на местната футболна федерация да върнат Ивайло Петев начело на Босна.

„Във всеки мач Петев създаваше впечатлението, че живее за успеха на националния отбор, че подчинява всичко на него, включително и личния си живот. Подхождаше с голямо желание към работата си и дълбоко изживяваше всяка минута“, се казва в материала.

„Освен това в обществото остана впечатлението, че той често и успешно се консултираше с футболистите и че тези консултации пораждаха идеи и много положителни неща на терена. Отборът действаше сериозно, мощно, мотивирано и зряло.“

„В крайна сметка, може би хората от футболната федерация на Босна и Херцеговина с евентуалното негово завръщане ще могат да успеят да поемат поне част от отговорността си за непочтения начин, по който прекратиха сътрудничеството си с този човек, който се оказа почетен и честен дори, когато си тръгна, колкото и да му беше трудно. Може би по този начин шефовете на футболната централа ще смекчат голямата неприязън на спортната публика към тях в момента, която вярвам, че те много добре осъзнават. Би било и морален дълг към тях – Ивайло Петев беше посрещнат заради техните дела буквално на нож от голяма част от публиката. И беше изпратен по много грозен начин, пак благодарение на тях. Ето възможност да се поправят и пред обществото, и пред себе си за много неща, които бяха нечестни и некоректни към този човек, но и към националния отбор“, пище още в материала.

„Накрая ще спомена още един аргумент. Веднага, след като напусна кормилото на националния отбор на Босна и Херцеговина, Петев постигна всички успехи в българското първенство, като доказа, че има диапазони, които несравнимо надхвърлят нашите, дори националните. Той, разбира се, е обвързан с договор със сегашния си клуб, но няма съмнение, че завръщането му би било голям удоволетворение за всички, които преживяваме този срам в момента. В крайна сметка от федерацията, ако имаха сериозно намерение, щяха да намерят начин да го реализират, защото е по-лесно да доведеш треньор, от който и да е български отбор до селекционерския пост, отколкото сегашния селекционер на българския национален отбор Младен Кръстаич, както беше обявено в някои медии.“

„Трябва ли да се лутаме още един-два цикъла в търсене на треньор, игра и резултати, за да се озовем там, където сме сега? Така че го върнете, господа, за бога. Не ни оставяйте да умрем заради вашите експерименти, чакайки напразно националният ни отбор най-накрая да се класира за голямо състезание“, завършва материалът.

Снимка: Lap.bg