Лудогорец загуби гостуването си на казахстанския Астана с 1:2 в първи мач от третия предварителен кръг на Лига Европа.

Разградчани пуснаха първа кръв на стадион "Астана Арена" чрез новото си попълнение Ноа Сонко Сундберг. Взетият от Левски защитник откри резултата в 34-ата минута след асистенция на звездата Кирил Десподов.

Радостта на родния хегемон не продължи дълго, защото Зарко Томашевич изравни шест минути след това и двата отбора се оттеглиха на почивка при равенство. 

Очевидно това беше мачът на защитниците, защото трети такъв също записа името си сред реализаторите. Стори го Александър Марочкин малко след подновяването на играта и Астана осъществи пълен обрат.

До края на срещата играта беше изключително изравнена (9:9 удара и 51% владеене на топката в полза на домакините), но не паднаха нови попадения. Реваншът е в Разград на 17 август от 21.00 часа. Победителят от двойката излиза срещу колоса с Аякс (Aмстердам) в плейофите на турнира.

Отборът, който отпадне, ще продължи пътя си в плейофите на Лигата на Конференциите и там очаква победителя от двойката Валмиера (Латвия) - Партизани (Тирана, Албания).


Астана доминираше през големи периоди от мача и можеше да постигне и по-убедителна победа, но неточности, вратарски спасявания и липсата на шанс им попречиха. Новопривлеченият от Левски защитник Ноа Сонко-Сундберг даде преднина на Лудогорец преди почивката, но още преди края на първата част домакините изравниха. А 8 минути след началото на втората част направиха пълен обрат. И трите гола в мача бяха отбелязани с удари с глава.

Домакините започнаха по-настъпателно и можеха да открият резултата още във 2-ата минута, но ударът на Ян Вогоровски от границата на малкото наказателно поле се спря в горната греда над вратаря Падт. В 16-ата минута домакините получиха нова възможност да вкарат гол, като Аймбетов влезе от ляво в много опасна близост. Ударът му обаче беше спасен с крак от нидерландския вратар на Лудогорец.

В следващите две атаки обаче, още преди да са изминали 20 минути игра, Лудогорец имаше две възможности да нанесе своя удар. Най-напред Аслак фон Витри би слабо, а след това Текпетей от десетина метра не уцели топката. В 25-ата минута българите отново имаха късмет, след като плътен удар на Урега се отклони в защитник и за радост на Падт излезе в ъглов удар.

Малко противно на логиката на терена в 34-ата минута Лудогорец поведе в резултата. Новото попълнение Сонко Сундберг скочи най-високо с глава и засече в мрежата центриране от фаул на Кирил Десподов от дясно.

Малко по-късно Бърнард Текпетей претендираше за дузпа, а пет минути преди края на първата част домакините стигнаха до равенство пак от статично положение. Стиепан Лончар центрира от фаул, но от ляво, Томашевич изпревари Франко Русо и заби топката във вратата за 1:1. Проблемите за Лудогорец можеха да се увеличат минута преди края на първата част, но Марсел Хайстер успя да поправи грешката си и блокира удар от близо на Камо Ховханесян.

Домакините не промениха поведението си и в началото на второто полувреме и отново поведоха в резултата девет минути след неговото начало. Втори гол с глава във вратата на Падт вкара Жарко Томашевич, който засече с глава центриране на Ховханисян.

В 60-ата минута домакините пропуснаха нова перфектна ситуация да стигнат до нов гол. Урега подмина отново с лекота Франко Русо и сложи топката на крака на Дарбо. Гамбийският нападател обаче шокиращо изпрати топката над горната греда.

Футболистите на Лудогорец опитаха да реагират и в 71-ата Руан Секо едва не изравни за 2:2. Той засече остро центриране с глава, но вратарят Чондрич показа класа и спаси.

Четвърт час преди края на редовното време при една от контраатаките Стиепан Лончар показа класа и от 15-ина метра по диагонала затрудни максимално Падт, но нидерландският вратар отби с една ръка. Четири минути по-късно обаче Лудогорец отново оцеля. Атака от дясно стигна до резервата Досмагамбетов, който стреля от десетина метра, но вратарят спаси с крак.


Астана - Лудогорец 2:1

0:1 Сонко Сундберг - 34'
1:1 Томашевич - 40'
2:1 Марочкин - 53'


Астана: 93. Чондрич, 6. Вороговски, 7. Ебонг, 13. Ховханисян, 15. Бейсебеков, 17. Аймбетов, 22. Марохин, 25. Урега, 33. Томашевич, 44. Ланчар, 88. Дарбо

Лудогорец: 1. Падт, 6. Пьотровски, 8. Гонзалвеш, 11. Десподов, 16. Фон Витри, 22. Русо, 24. Вердон, 26. Сундберг, 37. Текпетей, 44. Хайстер, 99. Секо