Едва ли има човек, който да не е чувал цитата „О, има нещо гнило в Дания!“ от най-великата трагедия на Уилям Шекспир – „Хамлет“. Той спокойно може да бъде използван и за гостуванията на българските отбори срещу датски в евротурнирите. До момента наш представител на континенталната сцена не е успявал да постигне победа.

До момента неуспешните опити да бъде „превзета“ тази страна са 9, а утре Лудогорец ще направи 10. Разградчани гостуват на Нордселанд в двубой от 2-ия кръг в група Н на Лигата на конференциите. Те спечелиха убедително с 4:0 домакинството на словашкия Спартак Търнава на старта, докато опонентът загуби с 1:3 визитата на Фенербахче в Истанбул.

Балансът на родните тимове до момента в Дания е 6 равенства, 3 загуби, при голова разлика 15-8. Първи с реми си тръгва Локо София – 2:2 срещу Одензе, като след това елиминира противника в домакински реванш. През 1986/87 Левски губи с 0:1 от Б 1903 Копенхаген, но след това също отстранява опонента в София. През 1998 година обаче сините падат от Копенхаген и у дома, а след това с 1:4 в реванша. През 2002-а пък стигат до удобното 1:1 при визитата на Брьондби, след като преди това са спечелили убедително с 4:1 на „Георги Аспарухов“.

През 2015-а обаче Берое не следва този график срещу същия съперник – 0:1 в Стара Загора, последвано от 0:0 в Дания. До нулево равенство при гостуване на Копенхаген, при това в пролетна елиминация, стига Лудогорец, но преди това орлите са отстъпили с 1:2. След това попарата на същия съперник сърба и ЦСКА – 1:2, а и Локо Пловдив – 2:4. И вторият опит на Лудогорец да победи в Дания бе неуспешен – преди две години, когато гостува на Мидтиланд в групите на Лига Европа.

Сега разградчани не са фаворит на букмейкърите. Но с победа ще си отворят широко вратата към пролетни двубои в Лигата на конференциите. Тимът на Ивайло Петев е в добро настроение, след като в неделя победи с 1:0 Левски на „Георги Аспарухов“ в напечен сблъсък.

Нордселанд пък не познава вкуса на успеха в последните си 5 двубоя в местното първенство и евротурнирите. В последния си мач направи 0:0 като гост на закъсалия Вейле. Орлите тръгват за Дания днес сутринта с чартърен полет от София. Сблъсъкът е утре от 22:00 часа и ще бъде предаван пряко по bTV Action. В другата среща от групата аутсайдерът Спартак Търнава приема фаворита за първото място Фенербахче.