Лудогорец приема Нордселанд тази вечер от 19:45 часа на „Хювефарма арена“ в мач, който ще определи съдбата на двата тима в група Н на Лигата на конференциите. Всъщност сблъсъкът е такъв, за който мечтае всяко дете. Залогът е огромен и едно действие може да реши всичко – с победа взимаш цялата слава, а при поражение навеждаш глава и чакаш доста дълго време, за да ти изскочи подобна възможност за доказване. Това е – или-или. Какво по-хубаво нещо, за да премериш спортните и морално-волевите си качества.

През уикенда Лудогорец се зареди с адреналин, след като в последния мач на легендарния стадион „Българска армия“ направи така, че препълнените трибуни да заглъхнат – 1:0 над ЦСКА. След успеха разградчани допълнително се изчеткаха, като определиха успеха като шампионски. Те обаче са наясно, че за тях мерилото винаги е било друго, както и че желанието на собствениците е класата да бъде доказвана на континенталната сцена. През лятото нещата не станаха – групите на Шампионската лига и Лига Европа се оказаха непосилна задача. Но пък първото участие в същинската фаза на Лигата на конференциите може да се окаже успешно, въпреки че в един момент спокойно можеше да бъде окачествено като катастрофално.

Тази вечер Лудогорец ще иска и да си начеше егото, защото онова 1:7 в Дания (б.а. – изравнена най-голяма загуба на роден отбор в евротурнирите след 1:7 на Локо Пд от Оксер през 1992-а) дълго време ще държи влага на хората в клуба. Малко след това унижение на поста застана Георги Дерменджиев.

Опитният специалист, който отлично познава обстановката в клуба, направи така, че щетите в родния шампионат да бъдат минимализирани и тимът ще зимува втори в Първа лига. На континенталната сцена пък победи с 2:0 Фенербахче. И отвори вратите към шеста пролетна кампания в Европа след тези през сезони 2013/14, 2016/17 (б.а. – тогава тимът прескочи групите на ШЛ и отиде в елиминации за ЛЕ), 2017/18, 2019/20 и 2022/23. След изненадващото 2:3 от Славия на „Хювефарма Арена“ орлите отново влязоха в ритъм и се изправят срещу Нордселанд в серия от 4 поредни победи.

Датчаните ще играят за кожите си тази вечер. У дома те са много силни и на изкуствения им терен здрав пердах яде и считаният за фаворит Фенербахче – 6:1. В момента тимът на Йоханес Хоф Торуп не познава поражението в 5 поредни срещи във всички турнири – 3 успеха и 2 равенства. За отбелязване е, че Нордселанд или вкарва много, или просто засича.

Сблъсъкът е и за не малко пари – първо място ще вкара в касата на орлите близо 1.5 милиона евро. Те ще получат 500 000 евро за самата победа и още 650 000 в същата валута за това, ако са лидери в групата. Освен това те ще отидат на 1/8-финал, което им гарантира още 300 000 евро. Не без значение е, че победителят в групата получава бонус от 2 точки за своя коефициент. Това означава, че този на България също ще се увеличи.

Последното обаче е сметки без кръчмар. Всичко е в краката и главите на момчета на Георги Дерменджиев. Ако играят както срещу Фенербахче (2:0) у дома, то тогава и калкулаторите ще бъдат извадени.

Материал на Янаки Димитров

* заглавието е на Gol.bg