Лудогорец победи с 3:1 Черно море в мач от 21-ия кръг на efbet Лига, игран на стадион "Хювефама Арена".

Двата отбора изнесоха истински спектакъл в Разград и показаха защо заемат първите две места в класирането на първенството.

Пред вратите на Серджио Падт и Иван Дюлгеров буквално вреше и кипеше, но домакините показаха по-голяма ефективност в завършващата фаза, което им донесе и важния успех.

Черно море поведе още в 9-ата минута с гол на дебютанта Даниел Мартин, но "Орлите" бързо изравниха чрез Руан Секо (12). В 37-ата минута отново 22-годишният бразилски стрелец се разписа, за да направи пълен обрат.

До края на полувремето намиращият се в превъзходна форма от началото на сезона Якуб Пьотровски (43) покачи на 3:1.

След почивката "Моряците" имаха повече положения в предни позиции, уцелиха и греда чрез взетият през зимата Андреас Калкан, но до нов гол не се стигна. За отбелязване още е, че дебют за домакините направи Ивайло Чочев, който смени Педро Нареси на почивката. 

С победата Лудогорец се качи на върха с 45 точки, колкото има и Черно море, но разградчани са с мач по-малко. Със същия актив е и ЦСКА, който вчера сломи с 3:0 Ботев Враца в София.

В следващия кръг "червените" гостуват на стадион "Тича" във Варна в друг директен сблъсък за върха, докато за разградчани предстои визита на Берое в Стара Загора.


Двата отбора изиграха сравнително равностоен мач с поделено надмощие, но по-голямата индивидуална класа на домакините си каза думата за успеха.

Новото попълнение на гостите Даниел Мартин откри резултата в 8-ата минута. Виктор Попов изсипа дълга топка от дясно, Сонко Сундберг и Исмаил Иса в единоборство не играха с топката, след тях се размина и Аслак Фон Витри. На стрелкова позиция се озова Даниел Мартин, който хвана в крачка вратаря Падт и прати топката до гредата.

Лудогорец имаше една ситуация и преди гола, но пет след гола изравни. Бърнард Текпетей проби от дясно, центрира по земя към Руан Секо, който изпревари младия Росен Стефанов в наказателното поле. С едно докване таранът на "орлите" простреля Дюлгеров.

В 36-ата минута Лудогорец обърна хода на мача с втори гол на Руан Секо. Рик Джонатан проби от ляво, копна топката над вратаря Дюлгеров, а Исмаил Иса - върнал се в защита, опита да изчисти. Но подари топката на голлинията на бразилеца, който с лекота я прати в мрежата. Три минути преди края на първото полувреме Руан направи и асистенция, след като проби от ляво и върна за Якуб Пьотровски. Полският капитан технично от десетина метра не сбърка.

В началото на второто полувреме варненци бяха близо до втори гол. Резервата Калкан - след подаване на Васил Панайотов, изпревари Оливие Вердон и стреля, но прати топката в страничната греда. Но не беше само тази ситуация пред вратата на домакините в следващите 20 минути. Пробив на резервата Едгар Пашеко намери Иса, който триково с пета продължи към Мазир Сула до границата на наказателното поле. Сула стреля, но вратарят на домакините показа, че внимава и спаси. Малко по-късно Руан Секо можеше да стигне и до хеттрик, но след като излезе по диагонала, не успя да прати топката зад Дюлгеров. Тодор Неделев, който се появи през второто полувреме, също можеше да се разпише. Вратарят обаче спаси изстрела му.

Черно море не се предаде и в 85-ата минута Пабло Гарсия беше много близо до втори гол, но Пабло Гарсия трябваше да бъде по-прецизен. В добавеното време гостите от Варна пропуснаха още три чудесни възможности да вкарат второ попадение. Особено сериозни бяха възможностите на Андреас-Кристиан Калкан и на другата резерва Атанас Илиев. Пабло Гарсия също стреля, но в ръцете на вратаря Падт.

Лудогорец - Черно море 3:1 

Голмайстори: 0:1 Даниел Мартин 8, 2:1 Руан Секо 12, 36, 3:1 Якуб Пьотровски 42

Лудогорец: Серджио Падт, Аслак фон Витри, Ноа Сонко-Сундберг, Оливие Вердон, Франсиско Гомес-Сон, 
Педро Нареси (46 - Ивайло Чочев), Якуб Пьотровски (75 - Тодор Неделев), Клод Гонсалвеш, Бърнард Текпетей (86 - Спас Делев), 
Рик Джонатан, Руан Краз (75 - Квадво Дуа)

Черно море: Иван Дюлгеров, Виктор Попов, Живко Атанасов, Росен Стефанов, Цветомир Панов (40 - Андреас-Кристиан Калкан), 
Пабло Гарсия, Васил Панайотов, Даниел Мартин, Мартин Милушев (57 - Едгар Пашеко), 
Мазир Сула (82 - Мишаел Алвеш), Исмаил Иса (82 - Атанас Илиев)

Стадион: Хювефарма Арена: 3500 зрители
Съдия: Волен Чинков (София)
Жълти картони: Якуб Пьотровски, Педро Нареси (Лудогорец), Мартин Милушев, Росен Стефанов (Черно море)

Снимка: Lap.bg